Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΡΥΠΟΓΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΠΕΤΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ!


Είναι γεγονός ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει μία ποικιλία φαρμάκων:αντιβιοτικά,παυσίπονα,αντιβηχικά,δερματικές αλοιφές κλπ.Αυτή η συσσώρευση φαρμάκων,είτε επειδή δε χρησιμοποιήθηκε είτε επειδή περίσσεψε,καταλήγει στους κάδους απορριμάτων και στη συνέχεια στις χωματερές.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα,να μολύνεται το χώμα και ο υδροφόρος ορίζοντας και έτσι να απειλείται για ακόμα μια φορά η Δημόσια Υγεία.Ε...ναι λοιπόν!Η πολυφαρμακία(που χαρακτηρίζει τους Έλληνες) έχει και αυτή οικολογικές συνέπειες!
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα,η διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων φτάνει περίπου τα 500 εκατομμύρια.Από αυτά,το 5-10% πετιούνται αχρησιμοποίητα ή ληγμένα.
Ερευνες δείχνουν ότι ανάμεσα στις χημικές ουσίες που επιβαρύνουν το περιβάλλον και ανιχνεύθηκαν στο έδαφος και το νερό είναι και οι φαρμακευτικές.Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο στις εκατοντάδες παράνομες χωματερές της χώρας,όπου η συνήθης πρακτική είναι η καύση των απορριμάτων.
Οπως έχει τονίσει και ο κ.Γ.Κιοσές (αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας-ΙΦΕΤ):''Οταν καίγονται τα φάρμακα,παράγουν τοξικές ουσίες,διοξίνες,αλδεϋδες,οξέα και φαινολικές ενώσεις που εγκυμονούν κινδύνους κατά την επαφή τους με τον άνθρωπο,είτε μέσω του αέρα,είτε μέσω του εδάφους και του νερού.''
Με δεδομένο,ότι το περιβάλλον ζητά επιτακτικά από εμάς βοήθεια,ο κόσμος των φαρμάκων -και όχι μόνο-θα πρέπει να ασχοληθεί και να δώσει λύσεις και σε αυτό το πρόβλημα!
Ηδη,ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών(ΣΥ.ΦΑ) Θεσσαλονίκης,έχει ξεκινήσει με 600 μεταλλικούς κάδους μια προσπάθεια ορθολογικότερης διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων,ώστε να μην καταλήγουν στους σκουπιδότοπους.
Οταν οι κάδοι γεμίζουν,οι φαρμακοποιοί παραδίδουν τις γεμάτες σακούλες στους οδηγούς των αυτοκινήτων του ΣΥ.ΦΑ και όλες οι ποσότητες συγκεντρώνονται σε αποθήκες στη Θεσσαλονίκη.Από εκεί,μια φορά το χρόνο,αποστέλλονται-μέσω της μιας εκ των 3 ελληνικών πιστοποιημένων εταιρειών διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων-σε ειδικά κέντρα στη Γερμανία και στο Βέλγιο.Εκεί τα φάρμακα καταστρέφονται και μετά από 3-6 μήνες αποστέλλεται το σχετικό πρωτόκολλο καταστροφής στον ΣΥ.ΦΑ Θεσσαλονίκης.
Το 2008,ο εν λόγω Σύλλογος συγκέντρωσε 1,5 τόνο ληγμένων φαρμάκων.Αυτό έχει επεκταθεί στη Β.Ελλάδα σε Καβάλα,Ροδόπη,Θάσο και άλλες περιοχές.
Εχουν προταθεί κάποιες λύσεις από τον κ.Α.Τσαπέκο(Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης):
  1. ''Ο Ε.Ο.Φ χωρίς να αλλάξει την τελική τιμή κάθε φαρμάκου να περικόψει ένα μικρό ποσοστό,από το ποσό που δίνεται για την προώθησή του,διαθέτοντάς το στην ανακύκλωση''
  2. ''Να σκεφτεί η πολιτεία το ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου καταστροφής φαρμάκων,ώστε και τα χρήματα να μην φεύγουν στο εξωτερικό αλλά και θέσεις εργασίας να δημιουργηθούν''
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ!
  • Από τη μεριά του πολίτη, αν καταλάβει τον όγκο των φαρμάκων που πετάγεται...τότε θα γίνει πιο ευαίσθητος στα φάρμακα που αγοράζει και καταναλώνει!
  • Μετά τις οδηγίες της Ε.Ε,ο Ε.Ο.Φ σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο,μελετάει την οργάνωση του προγράμματος που θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2009,για τη διαχείριση των οικιακών φαρμάκων
Δείτε και σχετικά links:Θεσσαλονίκη: Ανακύκλωση και στα φάρμακα :: Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης
και αυτό

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν το ήξερα καθόλου ότι τα ληγμένα φάρμακα αποτελούν τέτοια απειλή για το περιβάλλον...πραγματικά πρέπει και η Ελλάδα να φτιάξει την απαραίτητη υποδομή για την καταστρέφονται με κατάλληλο τρόπο τα φάρμακα και οχι να πετιούνται στους κάδους..

Μάριος Φούκας

eirini katsa είπε...

@ Μάριος ο Ανώνυμος!
Καλησπέρα Μάριε!
Καλά...μεταξύ μας υπάρχουν τόσα άλλα σημαντικότερα οικολογικά προβλήματα στη χώρα μας!
Τι νερά με Cr(VI),τι τρόφιμα επιμολυσμένα τρώμε,πόσες παράνομες χωματερές έχουμε...
Αλλά σαν φαρμακοποιοί που είμαστε πρέπει να μπούμε και λίγο στα χωράφια μας (περι φαρμάκων),πάντα όμως συνδυασμένα με οικολογία!
Να μην ξεφεύγουμε από το στόχο μας!
Να δικαιολογήσουμε και το medicines που υπάρχει στο όνομα του ιστολογίου!
Χαιρετισμούς!
Δε χανόμαστε,συνέχεια βρισκόμαστε...είμαστε επιμελέστατοι φοιτητές!
:)

BUTTERFLY είπε...

Ρε γαμωτο...ολοκληρη ιστορια απο το πιο μικρο πραγμα...που αν το ξεραμε νωριτερα, θα ειχαν ισως αποφευχθει πολλες συνεπειες!

eirini katsa είπε...

@ Butterfly,
Aγαπητή μου πεταλούδα,ίσως αν γνωρίζαμε νωρίτερα...να μην φτάναμε στο σημείο που είμαστε τώρα...στον πάτο!
Αλλά ακόμα χειρότερα,όταν ξέρεις και προειδοποιείς για τις συνέπειες που αρχίζουν να είναι εμφανείς,και όμως κάποιοι εξακολουθούν να μην τους νοιάζει,εδώ λες...γιατί ρε γαμώτο!
Δες για παράδειγμα το σημαντικότερο ίσως αγαθό...το νερό που αν και γνωρίζουν ότι σε κάποιες περιοχές είναι πλέον τοξικό,οι υπεύθυνοι και οι Αρχές...στα παλιά τους τα υποδήματα!
Για να ζήσουμε σε ένα καθαρό περιβάλλον,πρέπει όλοι μας,από όλους τους τομείς,να καταλάβουμε πως είναι καιρός να δραστηριοποιηθούμε!
Να σκουντήξουμε τις Ανώτερες Δυνάμεις,γιατί χανόμαστε!
Σε λίγο θα είναι αργά!

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Ειρήνη ευχαριστούμε για το σχόλιό σου και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε γι αυτό που εκτιμάς.

eirini katsa είπε...

@ Αστροσυμμορίτες
Ετσι,πάντα να κάνετε το κάτι ξεχωριστό,το κάτι διαφορετικό!

kikop80 είπε...

Μπράβο Ειρήνη!
Θα ρωτήσω το φαρμακείο μου αν γνωρίζει για πορόμοια κίνηση όσον αφορά την Αθήνα!
:-)))

eirini katsa είπε...

@ kikop
Καλησπέρα kikopako!
Ολοι μας πρέπει να ρωτάμε στα γειτονικά μας φαρμακεία!
Κανονικά όπως έχουν όλα τα νοσοκομεία έτσι πρέπει να αρχίσουν να έχουν και τα περισσότερα φαρμακεία!
:)