Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ...ΔΙΗΣΤΑΝΤΑΙ ΠΕΡΙ Cr(VI) ΣΤΟ ΝΕΡΟ!



Την Παρασκευή που μας πέρασε,διάβασα σε ένα blog που τυχαίνει να παρακολουθώ σε καθημερινή βάση,τον παρακάτω τίτλο-επικεφαλίδα:''Το Cr(VI) κάνει καλό'' και λίγο μετά το σχετικό άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Λ.Γιανναρου με τίτλο:''ΩΦΕΛΙΜΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΤΟ ΙΓΜΕ''.
Αρχικά πριν διαβάσω το κείμενο ολόκληρο,βλέποντας μόνο τους τίτλους...η πρώτη μου αντίδραση ήταν να αυτοχαστουκιστώ!Σκέφτηκα...''Καλά,πλάκα με κάνουν;Τόσες επιστημονικές μελέτες κα έρευνες έγιναν και γίνονται για το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο!Αναιρούνται όλα τα προηγούμενα;''
Μόλις όμως διάβασα όλο το κείμενο,κατάλαβα πως το ΙΓΜΕ,για κάποιο λόγο,έδωσε μια ανυπόστατη απάντηση,ένα παράδοξο συμπέρασμα,λέγοντας πως: ''η κατάποση του εξασθενούς χρωμίου δεν είναι επικίνδυνη,η μόνη επικίνδυνη και βλαπτική είσοδος στον οργανισμό είναι η αναπνευστική οδός''
Δείτε το σχετικό κείμενο που έπαιξε αρκετά την προηγούμεη εβδομάδα
kathimerini.gr| Ωφέλιμο χαρακτηρίζει το εξασθενές χρώμιο το ΙΓΜΕ
και την ανάρτηση στο συγκεκριμένο blog
ENVIRONMENTFOOD: το εξασθενές χρώμιο κάνει καλό!
Καλά...χημικός δεν είμαι,αλλά έχει τύχει στη σχολή που είμαι να έχουμε μάθει κάποια βασικά και στοιχειώδη πράγματα,σχετικά με τα βαρέα μέταλλα!
Οπως έχω γράψει πάλι σε προηγούμενη ανάρτησή μου για το εξασθενές χρώμιο...έτσι και τώρα θα ξανα-αναφέρω μερικά points για το Cr(VI):
''Το χρώμιο μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό μέσω της αναπνοής και να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα και της ρινικής κοιλότητας.Υπάρχουν αρκετά πειραματικά δεδομένα,σύμφωνα με τα οποία ενώσεις του χρωμίου καταστρέφουν το DNA και προκαλούν μεταλλάξεις.
Επιπλέον,η εισπνοή μεγάλων ποσοτήτων χρωμίου,μπορεί να προκαλέσει έλκος,αιμορραγία,καταστροφή των νεφρών και του ήπατος,έλκος στομάχου,γαστρεντερικό ερεθισμό,ακόμα και θάνατο!Η δερματική έκθεση μπορεί να προκαλεσει δερματικά έλκη και αλλεργικές αντιδράσεις.Το χρώμιο σε πόσιμο νερό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος.
Οι επιπτώσεις από την πρόσληψη εξασθενούς χρωμίου στον οργανισμό,έγιναν γνωστές με την κινηματογραφική μεταφορά πραγματικής υπόθεσης της ερευνήτριας Εrin Brockovitch,στο Hinkley των Η.Π.Α,όπου οι κάτοικοι είχαν παρουσιάσει σειρά προβλημάτων υγείας,όπως η ασθένεια Hodgkin,ενώ είχαν σημειωθεί και θάνατοι!''
Ξαναγράφω,πράγματα που έχω αναφέρει ήδη στο άμεσο παρελθόν,για ένα και μοναδικό λόγο!
Για να προστατέψω και να πείσω ακόμα περισσότερο τον εαυτό μου ότι:''Το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο''!
Τελεία και παύλα!
Δεν αλλάζει αυτό με τίποτα!
Hexavalent Chromium Is Carcinogenic to F344/N Rats and B6C3F1 Mice after Chronic Oral Exposure
Είναι καιρός λοιπόν εκεί στην Εύβοια...να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε απλά και άκρως φλέγοντα ζητήματα για το νερό που πίνουνε όλοι οι κάτοικοι εκεί!
Οταν λέμε ξεκάθαρες απαντήσεις,εννοούμε:
α)να γίνει έλεγχος στις ύποπτες πηγές,με ευθύνη του κράτους και να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα!
β)Αν διαπιστωθεί μόλυνση,να εντοπιστούν οι ευθύνες και οι υπεύθυνοι και να παρθούν μέτρα!
γ)Να γίνει έλεγχος σε αγροτικά και διατροφικά προϊόντα και να αποζημιωθούν οι αγρότες-κτηνοτρόφοι που'χουν υποστεί ζημιά!
ΩΡΑ ΓΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ !
ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΘΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΝΤΟ ΤΟΥ!
ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΛΛΟ!

Συμπέρασμα...ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ!!!

6 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

οι γιατροί γιατί κωφεύουν άραγες???

eirini katsa είπε...

Οι γιατροί,αυτοί πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο...αλλά αν δεν έχει δοθεί ακόμα το πράσινο φως...!
Λέτε να τους έχουν φιμώσει;
Πάντως,εκεί στα Ψαχνά,παρουσιάστηκαν και μίλησαν αξιόλογοι...!

BUTTERFLY είπε...

Καλα συγνωμη το ΙΓΜΕ πως εδωσε επισημα ενα τετοιο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και ΑΝΕΥΘΥΝΟ πορισμα; Δεν φοβουνται τις νομικες συνεπειες αυτοι;
Ααααααα!!!!!

eirini katsa είπε...

Ωω.............!
Τι να σου πω πεταλουδίτσα μου...!
Την απάντηση δεν τη γνωρίζω!
Εγώ γι'αυτό το λόγο έκανα αυτήν την ανάρτηση.Δεν κάνω τον ειδικό...απλώς επειδή μου έκανε κακή εντύπωση,θεώρησα βάση αυτών που ξέρω και που συνεχίζω να μαθαίνω, πως ήταν άκρως επικίνδυνο και ανεύθυνο(όπως το λες!) αυτό που είπαν!
Και τι τραγική ειρωνεία...το ΙΓΜΕ!
Καλη σου μέρα butterfly!
:)

kikop80 είπε...

Μα καλά!!!
πάνε καλάααα????
Πόσο τους αγοράζουν πιά???
Πόσο είναι το κόστος της συνείδησης ενός ανθρώπου???
Τι να πω πια!!!

eirini katsa είπε...

@ kikop
Τι να πεις...τι να πούμε...
τι να μας πουν!!!
Πότε θα καταλάβουν ότι δεν πρέπει να παίζουμε τη τυφλόμυγα με την υγεία!
:)