Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΤΙ ΚΑΠΝΟ ΦΟΥΜΑΡΟΥΜΕ...;


Το μάσημα του ταμπάκου,τα τσιγάρα,η πίπα,ο ναργιλές...μήπως τελικά πρέπει να τα βλέπουμε μόνο ζωγραφιστά;
Μήπως πρέπει να τα βλέπουμε μόνο σε σκηνές κάποιων πινάκων εικαστικών καλλιτεχνών...και όχι στην πραγματικότητα;
Ολοι μας γνωρίζουμε τις τραγικές συνέπειες των παραπάνω...και όμως ο αριθμός των καπνιστών που έχουν σταματήσει το κάπνισμα ή το έχουν περιορίσει, είναι αρκετά μικρός!
Α' Λόγος για τον οποίο οι καπνιστές συνεχίζουν να καπνίζουν...
Αχ...αυτός ο εθισμός στη νικοτίνη!
Με κάθε ρουφηξιά,μια μικρή ποσότητα νικοτίνης φτάνει μέσω των πνευμόνων στον εγκέφαλο,πιο γρήγορα απ'ότι η ηρωίνη με ενδοφλέβια ένεση.
Αν για παράδειγμα,υποθέσουμε ότι τραβάτε 20 ρουφηξιές σε κάθε τσιγάρο,αυτό σημαίνει ότι παίρνετε 20 δόσεις του ναρκωτικού μ'αυτό το ένα μόνο τσιγάρο.
Η νικοτίνη δρα πολύ γρήγορα και η περιεκτικότητά της στο αίμα μειώνεται κατα 50% μισή ώρα αφού σβήσουμε το τσιγάρο και στο τέταρτο,μια ώρα αργότερα.
Αυτό δικαιολογεί το γεγονός ότι πολλοί καπνιστές,καπνίζουν κατά μέσο όρο ένα πακέτο την ημέρα.
Οταν τελειώσει το τσιγάρο,πολύ γρήγορα το επίπεδο της νικοτίνης στον οργανισμό αρχίζει να πέφτει και ο καπνιστής αρχίζει να αισθάνεται την έλλειψή της.
δείτε περισσότερα για νικοτίνη
Β' Λόγος:
Aχ...αυτή η πλύση εγκεφάλου!
Διαφημίσεις,διαφημίσεις και πάλι διαφημίσεις!
Πρόκειται για ένα προϊόν,με μεγάλο τζίρο,με υψηλότατους φορολογικούς συντελεστές και με τις διαφημιστικές καμπάνιες των καπνοβιομηχανιών να αγγίζουν αστρονομικά ποσά!
Εμείς τί αισθανόμαστε,και παρ'ότι γνωρίζουμε τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν...συνεχίζουμε ακάθικτοι;
Αισθανόμαστε χαρά,ευχαρίστηση,χαλάρωση,στήριγμα,αναπτέρωση του ηθικού...;
Ολα αυτά είναι ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ!
Αντιθέτως,πρέπει να κατανοήσουμε οτι ''μπουκώνουμε''συστηματικά τα πνευμόνια μας με καρκινογόνο πίσσα,τα φράζουμε προοδευτικά,δηλητηριάζουμε τα αιμοφόρα αγγεία!
Στερούμε όλο και περισσότερο κάθε μυ και κάθε όργανο του σώματός μας από οξυγόνο,με αποτέλεσμα κάθε μέρα να γινόμαστε πιο ληθαργικοί!
Πέρα από το πρόβλημα των πνευμόνων,ο καπνιστής γεμίζει το αίμα του με δηλητήρια,όπως νικοτίνη,μονοξείδιο του άνθρακα...
Tο τσιγάρο είναι ένα ναρκωτικό που ποτέ δεν σου δίνει αυτά που περιμένεις...!
Τα νεαρά αγόρια αρχίζουν να καπνίζουν για να δείχνουν ''σκληροί'' άνδρες.Μόνο σκληρός δε νιώθεις όταν καπνίζεις το πρώτο σου τσιγάρο.Δεν τολμάς να κατεβάσεις τον καπνό και αν καπνίσεις πολύ,αρχίζεις να ζαλίζεσαι και να ανακατεύεσαι!
Αντίστοιχα,τα νεαρά κορίτσια,αρχίζουν να παίρνουν μικρές αδέξιες ρουφηξιές από το τσιγάρο τους,προσπαθώντας να προβάλλουν ένα πρότυπο μοντέρνας κοπέλας!
Θέλω τελειώνοντας να κλείσω αισιόδοξα....
Αμερικανοί ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας ελπίζουν οτι'' η αναγνώριση των εγκεφαλικών υποδοχέων που φαίνεται ότι ελέγχουν την εξάρτηση του οργανισμού από τη νικοτίνη μπορεί να οδηγήσει στην κατασκευή νέων φαρμακευτικών ουσιών που θα ενισχύσουν τους καπνιστές την προσπάθειά τους να παραιτηθούν της βλαβερής τους συνήθειας.''
Δείτε σχετική έρευνα

Δείτε ακόμα και κάτι πολύ χρήσιμο όπως και αυτό
Το μήνυμα που περνάμε:
Η ζωή δεν είναι απλώς πιο ωραία χωρίς το τσιγάρο,αλλά απίστευτα πιο ωραία!
Δεν εννοώ απλώς ότι θα'στε πιο υγιείς και θα έχετε περισσότερα χρήματα,αλλά θα είστε πιο ευτυχισμένοι και θα χαίρεστε περισσότερο τη ζωή σας!
Εκείνοι που δεν μπορούν να κοιτάξουν την αλήθεια κατάματα,που είναι αναγκασμένοι να συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους,είναι πιο αξιολύπητοι απ'όλους!
Οπως δε θα ζηλεύατε ποτέ έναν ηρωινομανή,μη ζηλεύετε ούτε τους ταλαίπωρους νικοτινομανείς!
ΣΥΜΠΟΝΕΣΤΕ ΤΟΥΣ!
Και κάτι ακόμα...όσοι με προλάβουν για τα πούρα...να δουν και αυτό !
Κατάφερα μήπως να σας αλλάξω γνώμη;

4 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Ολα ειναι στο μυαλο Ειρηνακι! Πρεπει να θες για να το κοψεις, οπως καθε κακη συνηθεια. Εγω το εχω κοψει πολλες φορες και το ξαναρχιζω και το ξανακοβω, ευτυχως ακομα κατα βουληση, χωρις μεγαλη δυσκολια...πολλοι δικοι μου ανθρωποι ομως εχουν καταστραφει απο αυτο!
Η πλυση εγγεφαλου που αναφερεις ειναι νομιζω το πιο δυνατο αιτιο απο ολα. Εχουμε συνδεσει το στιγαρο (οπως και το ποτο) με συγκεκριμενες στιγμες και καταστασεις, που ειναι απλα αποτελεσμα του βομβαρδισμου, οχι τοσο των διαφημισεων, οσο των προτυπων που προβαλλονται μεσα απο σειρες, ταινιες κτλ.
Καλη σου μερα!

eirini katsa είπε...

@ Butterfly
Δυστυχώς πεταλούδα μου,η πλύση εγκεφάλου που μας κάνουν...έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των καπνιστών!
Μακάρι να μπορούσαν όλοι οι άνθρωποι που καπνίζουν να ''έκοβαν'' με το μαχαίρι αυτή την κάκιστη συνήθεια!
Ολα είναι στο μυαλό...αρκεί να το χρησιμοποιείς !
Τίποτα δεν είναι ακοτόρθωτο...
Οσο γι'αυτά τα πρότυπα,που αναφέρεις πεταλουδίτσα...
Πάνε από το κακό στο χειρότερο!
Πολλές καλημέρες!
:)

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ αποοολυτα!!!με στεναχωρεί ιδιαίτερα το γεγονός οτι πολλά νεαρά παιδια(3η γυμνασίου με λύκειο)αρχίζουν το τσιγάρο για να νιώσουν πιο ώριμοι.Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο το γεγονός ότι καπνίζουν κυρίως άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση..δηλαδή ένα παιδί που αισθάνεται ''λίγος'' και γιαυτό καπνίζει πιστεύοντας οτι έτσι θα αποκτήσει ''στυλ'' ή που είναι σε μία κατάσταση μελαγχολίας και προσπαθεί με λάθος τρόπο να βγεί απ'αυτή.Ενας καπνιστείς λέει ''και που καπνίζω,μια χαρά είμαι''εεε όχι!''αν σταματήσεις το τσιγάρο- και περάσουν και κάποια χρόνια-θα έχεις πενταπλάσια αντοχή και καλύτερη διάθεση και δεν θα βηχεις..επίσης θα μειώσεις σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου''


αυτά!πολύ ωραία πόστ όπως μας έχεις συνηθίσει Ειρήνη!

Μάριος Φούκας

eirini katsa είπε...

@ Μάριος
Να'σαι καλά Μάριε!
Μακάρι με ένα μαγικό ραβδάκι να εξαφανίζαμε το τσιγάρο!
Πώς θα άλλαζε η ζωή μας!
Απ'ότι κατάλαβα δεν καπνίζεις!
Μπράβο σου!
:)