Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΕΠΙΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ!


Το πρόβλημα της εισόδου τοξικών ουσιών στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα αποτελεί σήμερα ένα ιδιαίτερο και κρίσιμο θέμα.
Τα τελευταία χρόνια αρκετά ''κραυγαλέα και τρανταχτά''περιστατικά μας υπενθυμίζουν δυστυχώς ότι τα τρόφιμα που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε ασφαλή,τελικά δεν είναι.
Από πού να ξεκινήσουμε..από το σκάνδαλο των τρελών αγελάδων στην Αγγλία και τη Δανία, της διοξίνης στο Βέλγιο,του επιμολυσμένου ηλιελαίου...και πολλά άλλα!
Εμείς εδώ θα επικεντρωθούμε στην περίπτωση των παραμενόντων ρύπων και βαρέων μετάλλων στα διάφορα μέλη της τροφικής αλυσίδας,που αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
Οπως είπαμε,στις μέρες μας,η σύγχρονη βιομηχανική ανάπτυξη οδήγησε στο σχηματισμό επικίνδυνων χημικών ουσιών που απελευθερώθηκαν στο περιβάλλον.Οι ουσίες αυτές ονομάζονται χημικοί επιμολυντές και αποτελούν αντικείμενο πολλών επιστημονικών ερευνών,αφού μέσω του εδάφους και του αέρα περνάνε στα φυτά και στα ζώα και τελικά στην τροφική αλυσίδα.
Ενας χημικός επιμολυντής είναι και τα βαρέα μέταλλα!
Οι ουσίες αυτές εναποτίθενται στα χωράφια ή μεταφέρονται σε αυτά από την ατμόσφαιρα μέσω του νερού της βροχής ή με τη μεταφορά μολυσμένου χώματος με τον αέρα.
Στο έδαφος,οι χημικές ουσίες κινούνται προς τον υδροφόρο ορίζοντα όπου βρίσκονται οι ρίζες των φυτών.Ετσι,τα φυτά προσλαμβάνουν νερό και θρεπτικά συστατικά από το έδαφος,λαμβάνοντας βαρέα μέταλλα που βρίσκονται αποθηκευμένα εκεί.
Οι χημικές ουσίες περνάνε στα καλλιεργούμενα φυτά,αλλά και στα ζώα που τρέφονται με μολυσμένο χορτάρι.Με αυτόν τον τρόπο,τα βαρέα μέταλλα εισέρχονται στα λαχανικά,τα φρούτα,το κρέας,τα γαλακτοκομικά,με συνέπεια να συσσωρεύονται εντός του οργανισμού,μέσω της διατροφής.
Οι χημικοί επιμολυντές μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στην υγεία μας.Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η συνεχής και μακροχρόνια κατανάλωση τροφίμων με μέτριες ποσότητες βαρέων μετάλλων.Σ' αυτήν την περίπτωση,επειδή οι ουσίες συσσωρεύονται σε διάφορα όργανα του οργανισμού,υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης μεταλλάξεων,καρκινογενέσεων,τερατογενέσεων και προβλημάτων στο αναπαραγωγικό σύστημα.
Kαι εδώ στην Ελλάδα,υπάρχουν αρκετές περιοχές,όπου λόγω ανίχνευσης βαρέων μετάλλων στο νερό,τα τρόφιμα είναι επιμολυσμένα.
Από το 2005,στα Οινόφυτα,στον Ωρωπό,στη Θήβα και στην Αυλίδα έχει ανιχνευθεί νερό με Cr(VI),περιοχές στις οποίες παράγονται τρόφιμα-βολβοί.
Ανάλογα προβλήματα ρύπανσης με άμεσες συνέπειες στα τρόφιμα έχουν εμφανιστεί στο Μαλιακό Κόλπο και στην Εύβοια.
Στο Μαλιακό επι 3 μήνες είχαμε νεκρά ψάρια και τον Ιούνιο,στο Δήμο Μεσσαπίων,στην Εύβοια, δημοσιεύτηκαν αναλύσεις νερού απο το ΙΓΜΕ και το ΕΚΠΑ με υψηλά επίπεδα εξασθενούς χρωμίου.
Δεν είναι δύσκολο,να καταλάβουμε πως τρώγοντας επιμολυσμένα ψάρια από τη θάλασσα του Νότιου Ευβοϊκού,θα βλάψουν την υγεία μας.
Επίσης,στην περιοχή του Ασωπού,όπου καλλιεργείται η πατάτα και το καρότο.Τα χωράφια εκεί,ποτίζονται με νερό από τον Ασωπό,τα λαχανικά βιοσυσσωρεύουν,απορροφούν δηλαδή πλήρως το εξασθενές χρώμιο,με αποτέλεσμα η μολυσμένη παραγωγή να καταλήγει στο πιάτο μας.Ενα καρότο από τη Θήβα,τί ποσοστά συγκέντρωσης χρωμίου,νικελίου και βαρίου μπορεί να έχει;
Δείτε και κείμενα-άρθρα που έχουν γράψει επιστήμονες-καθηγητές για αυτό το τραγικότατο θέμα...
Δείτε επίσης,και σχετική έρευνα στα επίπεδα των βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα-βολβούς που έχει γίνει και που συνεχίζεται να γίνεται στα εργαστήρια Χημείας Τροφίμων και Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Έκθεση που σοκάρει


Και όλα αυτά γιατί τα αναφέρουμε πάλι και πάλι...τόσες δημοσιεύσεις βλέπουμε σε άρθρα περιοδικών,εφημερίδων,σε εκδηλώσεις,διαδηλώσεις...
Διότι,δεν έχει γίνει ακόμη αποτίμηση του προβλήματος από την πολιτεία.
Ας κλείσουμε λιγάκι αισιόδοξα...
Ετοιμάστηκε μια έκθεση προς τον ΕΦΕΤ με θέμα:''επιμόλυνση τροφίμων από βαρέα μέταλλα και μεταλλοειδή'',από 6 επιστήμονες...για να δούμε...θα ληφθεί υπόψιν;
Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι:
ΣΕ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ,ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΣΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Γι'αυτό ,το πρόβλημα της υψηλής συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων στο νερό και κατά
συνέπεια και στα τρόφιμα θα μπορεί να λυθεί,αν υπάρξει σωστή διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα μας!

7 σχόλια:

αριστερός ψάλτης είπε...

mpravo eirini katsa

eirini katsa είπε...

Δείτε επίσης:
http://www.zabetakis.net/?p=1756

και

http://environmentfood.blogspot.com/2009/11/crvi.html

kikop80 είπε...

Μπράβο Ειρήνη!!!
Πολύ καλό ποστ!
Ενημερωτικότατο κι αυτό!

Πάντως μιλάμε για την ευθύνη του κράτους που σίγουρα είναι η μεγαλύτερη!
Αλλά η ευθύνη του παραγωγού που γνωρίζει πως ποτίζει με μολυσμένο νερό κι όμως συνεχίζει να δηλητηριάζει τον καταναλωτή, ποιά είναι?
Τι να πω πια!

Καλό βράδυ Ειρήνη και καλή εβδομάδα για αύριο!

eirini katsa είπε...

Καλά πρωταρχική είναι η ευθύνη της πολιτείας!Αυτή έχει το μεγαλύτερο μερίδιο!
Οσο για τον παραγωγό,καιρός είναι να πάρει και αυτός πάνω του κάποιες ευθύνες...
Κάτι άρχισε σιγά-σιγά να γίνεται...!
Για να δούμε!

eirini katsa είπε...

Προσεχώς...!
Καλή βδομάδα να'χουμε kikop!
Καλό βράδυ!
Φιλιά και σε ευχαριστώ!
:)

Ανώνυμος είπε...

το βρηκα πολυ ενδιαφέρων το αρθρο σου Ειρήνη..!μαρέσει που γράφεις για επίκαιρα θέματα(οπως αυτο του κολπου του μαλιακου)αυτα τα βαρεα μεταλλα..μας εχουν καταστρεψει την θαλασσα(και οχι μονο)

Μάριος Φουκας

eirini katsa είπε...

@ Μάριος
Thanks Mάριε!
Αχ αυτά τα άτιμα τα βαρέα μέταλλα!
Και οι υπεύθυνοι μυαλό δε βάζουνε!
Εμείς όμως όσο μπορούμε θα τους το υπενθυμίζουμε!
Καλησπέρες!