Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΦΑΡΜΑΚΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ...(διαχείριση σχέσης φαρμάκου-διατροφής)

Η παραπάνω εικόνα,αν και δε φαίνεται καλά,είναι από εξώφυλλο ενός βιβλίου ''Φαρμακοδιατροφική'' του κ.Μανώλη Μιτάκη.
Είναι ένα  πολύ χρήσιμο βιβλίο!
Το περιεχόμενό του έχει να κάνει με τα εξής ερωτήματα:
''H διατροφή εχθρός ή σύμμαχος στη φαρμακοθεραπεία:Τί επιτρέπεται,τί άπαγορεύεται να τρώει ο ασθενής όταν παίρνει ένα φάρμακο, πότε να παίρνει το φάρμακο σε σχέση με τα γεύματα;Τί δίαιτα πρέπει να να ακολουθήσει για την πάθηση για την οποία χρησιμοποιείται το φάρμακό του;Ποιά τρόφιμα επιδεινώνουν την πάθηση για την οποία δίνεται το φάρμακό του...και άλλα πολλά!!!
Είναι ένα βιβλίο όπου γνωρίζουμε και προτείνουμε τη διατροφή που μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων!
Εχει να κάνει με τις διατροφικές μας συνήθειες και τη φαρμακευτική αγωγή.
Φαρμακοδιατροφική...θα μπορούσα να πω είναι και ένας κλάδος που με ενδιαφέρει πολύ...
Γενικότερα,ο ασθενής θα πρέπει να είναι ενήμερος για διατροφικές συνήθειες που πρέπει ο εκπαιδευόμενοςνα αναπτύξει,ώστε άσχετα με τη λήψη ή όχι φαρμάκων,να βελτιώνει την υγεία του με φυσικό τρόπο ή τουλάχιστον να μην την επιδεινώνει.
Η ιδιοσυγκρασία μας σαν λαός και η ''φαρμακευτική'' κουλτούρα μας,μας κάνει να οδηγούμαστε σε αλόγιστη χρήση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων...
Η λήψη φαρμάκων έχει θετική ή αρνητική σχέση με τις διατροφικές μας συνήθειες,πολλές δε εκ των οποίων δεν είναι απόλυτα κατανοητές από τον ασθενή.
Πρέπει το αναγνωστικό κοινό να γνωρίζει ότι το ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ!
Η χορηγούμενη τροφή είναι σε θέση να αλληλεπιδράσει με το προς λήψη φάρμακο,τόσο σε επίπεδο συνέργειας όσο και σε επίπεδο ανταγωνισμού,με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το φαρμακοδυναμικό προφίλ του ιδιοσκευάσματος,έχοντας ως επακόλουθο,το αναμενόμενο αποτέλεσμα να 'ναι είτε θετικά είτε αρνητικά δυσανάλογο προς το αναμενόμενο και επιθυμό από τον ιατρό!
Είναι άκρως αναγκαίο,να μην αρκούμαστε μόνο στην ιατρική  οδηγία με απλή αναφορά στη χρονική λήψη του φαρμάκου,αλλά και στις ιδιαιτερότητες που μπορεί να εμπεριέχει το συγκεκριμένο φάρμακο.Οπως εαν είναι επιτρεπτό εως και επιβεβλημένο να λαμβάνεται με κάποιες τροφές που θα βοηθήσουν την εν γένει αποτελεσματικότητά του,ή τη δια ροπάλου αποφυγή διαφόρων τροφών.

(Και ένα τραγουδάκι...που πολύ μου αρέσει....!!!)
.Συνταγές μαγειρικής...

9 σχόλια:

nikos είπε...

Για μια ακόμη φορά ενα Μπράβο για τις συμβουλές σου....
Την καλησπέρα μου!!!!

Μ είπε...

Όντως ακούγεται πολύ χρήσιμο Ειρηνάκι μου, σ' ευχαριστούμε πολύ!!!!
Πολύ ωραίο και το τραγούδι!
Να περάσεις όμορφα την Κυριακή σου καλή μου!

Vipera Lebetina είπε...

Λοιπόν, πρέπει να παρατηρήσω ότι γράφεις πολύ ωραία, τα επιχειρήματά σου με πείθουν αμέσως, παρόλο που δεν έδινα ποτέ σημασία στο τι τρώω!

eirini katsa είπε...

@ Νίκος,
Γειά σου Νίκο!!
;)

eirini katsa είπε...

@ Μαργαρίτα,
Kαλησπέρα κ.Μαργαρίτα!!
Είναι όντως χρήσιμο!!
Και εγώ τώρα το ανακάλυψα!!
Καλή Κυριακή~
:)

eirini katsa είπε...

@ Vipera Lebetina,
Καλησπέρα!!!
Χμ...ΠΑΝΤΑ πρέπει να δίνουμε σημασία στο τί ακριβώς τρώμε,πότε το τρώμε και γιατί το τρώμε!!!
Είται ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική αγωγή ,είτε όχι!!
Φιλιά!!
:)

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Πολύ ενδιαφέρον Ειρήνη...
αλήθεια, τι θα έλεγες να απομόνωνες μερικές περιπτώσεις και να τις αναρτούσες εδώ; Και για το βιβλίο θα κέντριζες το ενδιαφέρον και εμείς θα βεβαιωνόμασταν αν είναι σωστές ή λάθος κάποιες σκόρπιες γνώσεις που υπάρχουν στα μυαλά μας...

Καλό σου απόγευμα

eirini katsa είπε...

@ Big Mama,
Καλησπέρα κ.Ελένη!!
Ευχαριστώ πολύ για την ιδέα!!
Θα το κάνω σε προσεχή ανάρτηση...μετά από κανα-δυο...να τελειώσω την εξεταστική μου,και θα υπάρξει ολόκληρη ανάρτηση,με συγκεκριμένο περιεχόμενο!!!
Καλό σας βράδυ!!
:)

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Χαίρομαι Ειρήνη.

Καλή συνέχει στην εξεταστική σου και καλά αποτελέσματα (για τα οποία είμαι βέβαιη)... αχ, μου λείπουν οι σχολές... το αμφιθέατρο, το διάβασμα... δεν κάνω πλάκα.

Λοιπόν... μετά την εξεταστική αναμένουμε.

Καληνύχτα