Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΜΑΤΑ)


Πολλές από τις μεθόδους συντήρησης των τροφίμων που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα πιθανόν ανακαλύφθηκαν τυχαία στους προηγούμενους αιώνες.Οι άνθρωποι προγενέστερων πολιτισμών παρατήρησαν οτι το αφυδατωμένο κρέας και τα αλατισμένα ιχθυρά αντιστέκονταν στη φυσική αλλοίωση.
Οι νομάδες είχαν εγκαίρως αντιληφθεί οτι το ξυνισμένο γάλα των ζώων ήταν πιο ανθεκτικό σε περαιτέρω αποσύνθεση ενώ διατηρούσε τη γεύση του.
Επιπλέον,παρατήρησαν οτι αν αφαιρούσαν το νερό από το πήγμα του γάλακτος και το άφηναν να ωριμάσει (τρόπος παρασκευής τυριού) μπορούσαν να το συντηρήσουν πιο αποτελεσματικά και ήταν πιο νόστιμο.Οι αγρότες σύντομα κατάλαβαν οτι αν οι σπόροι διατηρούνταν στεγνοί,δεν μούχλιαζαν,κπλ...
Ομως....
καθώς όλο και περισσότερα προϊόντα διατροφής παρασκευάζονται σε σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες και έχουν ευρεία διανομή παγκοσμίως,θεωρείται πλέον πιθανό οτι αποτελούν πηγές εξάπλωσης επιδημικών εξάρσεων όπως ακριβώς συμβαίνει με το πόσιμο νερό των κρατικών δικτύων.
Για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εξάπλωσης επιδημιών δημιουργήθηκαν κρατικές τοπικές υπηρεσίες με αρμοδιότητα την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων και των εστιατορίων.
Επίσης,ο οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και το Τμήμα Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) διατηρούν ένα σύστημα επιτήρησης σε λιμάνια και σε κεντρικές περιοχές παρασκευής τροφίμων.
Μια σύγχρονη εξέλιξη  σε αυτόν τον τομέα είναι η εισαγωγή του HACCP (σύστημα ανάλυσης κινδύνων και κρίσιμων σημείων ελέγχου),το οποίο αποσκοπεί στη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων καθ'όλη τη διαδικασία παρασκευής τους ''από τη φάρμα,μέχρι το πιάτο μας''.
Πριν την εισαγωγή του συστήματος HACCP,ο πρωταρχικός ρόλος των κρατικών υπηρεσιών ήταν να πραγματοποιούν επιτόπιες δειγματοληψίες για να ανιχνεύσουν τα μολυσμένα τρόφιμα που παράχθηκαν.
Τέτοιες δειγματοληψίες πραγματοποιούνται ακόμα και σήμερα,όμως το σύστημα HACCP έχει σχεδιαστεί με σκοπό να προλαμβάνει τη μόλυνση των τροφίμων,μέσω του καθορισμού σημείων στη διαδικασία παραγωγής,στα οποία υπάρχει η πιθανότητα να μολυνθεί το τρόφιμο με παθογόνα μικρόβια.
Μέσω της επιτήρησης αυτών των σημείων ελέγχου μπορεί να προληφθεί η εισαγωγή μικροοργανισμών στα τρόφιμα ή αν ήδη υπάρχουν σε αυτά,να ανασταλεί ο πολλαπλασιασμός τους.
Για παράδειγμα,το σύστημα HACCP μπορεί να αναγνωρίσει στάδια κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας παραγωγής στα οποία το νωπό κρέας είναι πιθανό να επιμολυνθεί από το εντερικό περιεχόμενο του ζώου. 
Το σύστημα HACCP επίσης απαιτεί την τακτική παρακολούθηση των θερμοκρασιών που απαιτούνται για τη θανάτωση των μικροοργανισμών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής και των κατάλληλων θερμοκρασιών αποθήκευσης των προϊόντων που θα αποτρέψουν τον πολλαπλασιασμό αυτών.




13 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Ελέγχονται μ'αυτό το σύστημα τα περισσότερα και καλύτερα οργανωμένα εστιατόρια και fast food.
Μπορεί να τρώμε πλαστικοποιημένες τροφές αλλά τουλάχιστον είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μολυνθούμε σε καμία περίπτωση.

Τα θαλασσινά μου φιλιά για καλό ΣΒΚ!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

παντα ενδιαφερουσες οι αναρτησεις σου.
Καλη εβδομαδα να εχουμε απο αυριο και ας εχουμε* προχειρο * παντα ενα χαμογελο να το μοιρασουμε σε οσους το εχουν αναγκη. Δεν στοιχιζει τιποτα,αλλα αξίζει πολλά.
Να εισαι παντα καλά.Αργω να περασω αλλα παντα προσπαθω να ειμαι συνεπης:)

Αριστοτέλης Ζαμπετάκης είπε...

Και χρήσιμη και ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου ! Ειχα ασχοληθή με τα Οικολογικά Σήματα Ποιότητας ( σε Τρόφιμα και Κλωστ/κά ) και είχα διαπιστώσει ότι δυστυχώς υπάρχουν προυποθέσεις ,που δεν τηρούνται και δεν εξασφαλίζονται.. Οι δειγματοληψίες από τους Υπεύθυνους του ελέγχου Ποιότητας σε Εργοστάσια και Χωράφια συχνά δεν είναι αντιπροσωπευτικές..Οι Επιθεωρητές των συστημάτων διαπιστώνουν , γράφουν στις εκθέσεις τους τις παρατηρήσεις τους γιά κενά και παραλείψεις και η Ζωή απλά συνεχίζεται..

eirini katsa είπε...

@ zoyzoy,
Kαι γι'αυτό,μην είμαστε τόσο σίγουροι...αν έχουμε πλήρεις ελέγχους!!
Στην Ελλάδα ζούμε..

Πολλά φιλιάαα zoyzoy μου!!!
:))

eirini katsa είπε...

@ SKPOYTZAKOS,
Δεν αργείς καθόλου!!Μην μου άγχεσαι!!!
Ευχαριστώ πολύ!!
Και σε σένα σου εύχομαι η βδομάδα αυτή να κυλάει με αισιοδοξία και χαμόγελο!!!
Οσο μπορεί ο καθένας...
Φιλιάαα πολλάαα φίλε Σκρουτζ!!!
:))

eirini katsa είπε...

@ κ.Αριστοτέλης Ζαμπετάκης,
Δυστυχώς,επειδή ζούμε στην Ελλάδα...υπάρχουν παντού τρύπες...!!!
Και όπως λέτε....η ζωή συνεχίζεται...
Τί πρέπει όμως να γίνει στην τελική??
Το γνωρίζει ο καθένας μας αυτό??

Πολλές καλησπέρες κ.Αριστοτέλη!!
Ευχαριστώ πολύ για τις επισκέψεις σας!!
:))

Un par de neuronas... είπε...

Φιλενάδα μου! Ούτε τα μισά δεν ήξερα!

Καλό σου μήνα και πολλά, πολλά, πολλά, πολλά φιλιά και ένα μεγάλο ευχαριστώ.

eirini katsa είπε...

@ Veronica Marsa,
Φιλιάααα πολλάααα αγαπητή μου!!!!!
Να'σαι καλά!!!!
Σε σκέφτομαι!!!
:))

Leviathan είπε...

to diavasa me exairetiko endiaferon! na sai kala!!! kalo savvatovrado! ta filia mou! :)

eirini katsa είπε...

@ Leviathan,
Καλησπέρα Leviathan!!!
Να'σαι καλά!!!
Καλό υπόλοιπο ΣΚ!!!
Φιλιάαα!!!!
:))

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Μ' αρέσει που κάθε φορά που έρχομαι στο ιστολόγιό σου έχω κάτι να μάθω.

Μπράβο κοριτσάκι.

Πολλά φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο.

eirini katsa είπε...

@ Big Mama,
Πολλές καλημέρες!!!!
Ευχαριστώ πολύ!!!!!
Καλό ΣΚ να έχουμε,όσο μπορούμε...
Φιλιά πολλά!!!!
:))

Greek food online review είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τα τρόφιμα.