Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Τα εμβόλια δε γίνονται μόνο για να γραφτούν τα παιδιά στο σχολείο.
Γίνονται γιατί είναι ανάγκη  και ας μην''λεονταρίζουν'' μερικοί εκ των γονέων που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους,όταν αυτό το κάνουν εκ του ασφαλούς.Οταν τα υπόλοιπα παιδιά είναι εμβολιασμένα,από πού θα μολυνθούν τα ανεμβολίαστα παιδιά;Αλλη μια πλάνη.
Ο ιός δε χάνεται.Υπάρχει και καραδοκεί,να βρει ευκαιρία να βρει ανεμβολίαστα παιδιά.
Για να μάθουμε λίγα πράγματα σχετικά με τα εμβόλια.
Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας είναι ένα πολύπλοκο και σε πολλαπλά επίπεδα δομημένο σύστημα αναγνώρισης και εξουδετέρωσης των βλαπτικών γι'αυτόν παραγόντων.
Η κλασική ερώτηση που κάνει κανείς:
Τί είναι εμβόλιο;
Είναι βιολογικές ουσίες,που προέρχονται από λοιμογόνους παράγοντες(ιούς,μικρόβια),επεξεργασμένους με τέτοιο τρόπο,ώστε χορηγούμενα στον άνθρωπο να διεγείρουν την άμυνα του οργανισμού,χωρίς να προκαλούν νόσηση.
Σκοπός τους:Η ανάπτυξη αντισωμάτων και η εγκατάσταση ανοσίας,η οποία αφορά μόνο το λοιμογόνο παράγοντα που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο εμβόλιο.
Ρόλος τους:Είναι προληπτικός,καθώς δίνουν στον οργανισμό τα όπλα για να ανταπεξέλθει στη μάχη,ενάντια στους ιούς και τα μικρόβια.
Ο βασικός εμβολιασμός αρχίζει στη βρεφική ηλικία και αποσκοπεί στην απόκτηση προστατευτικής ανοσίας.
Συμπληρώνεται από ''δόσεις αναζωπύρωσης'' που γίνονται αργότερα,με σκοπό την επίτευξη ανοσίας μεγαλύτερης διάρκειας.
Οι εμβολιασμοί ξεκινούν από το τέλος του 2ου μήνα της ζωής,οπότε και πέφτουν τα επίπεδα των αντισωμάτων που απέκτησε το βρέφος από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής του.Αλλά απ'αυτά τα αντισώματα παραμένουν μόνο μέχρι το 2ο μήνα,όπως της διφθερίτιδας,του τετάνου,του κοκκύτη και της πολυομελίτιδας και άλλα παραμένουν έως το15ο μήνα όπως της ιλαράς και της παρωτίτιδας.
 Ολα όσα  πρέπει να ξέρετε για τα παιδικά είδη εμβολίων..
Bέβαια,ας αναφερθούμε και σε κάποια ''μελανά σημεία'' των εμβολίων...
Γνωρίζουμε πως τα εμβόλια περιέχουν και κάποια πρόσθετα.
Στα συνηθισμένα πρόσθετα εμβολίων περιλαμβάνονται:υδράργυρος,αλουμίνιο,φορμαλδεϋδη,MSG,άλατα θειώδους οξέος και αιθυλενογλυκόλη(ως αντιπηκτικό).
Το καθένα απ'αυτά έχει συνδεθεί με διάφορες διαταραχές-από βλάβες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα μέχρι αυτισμό και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής|υπερκινητικότητας(ADHD).
Οκ,δεν θα γίνουμε δικηγόροι του διαβόλου,απλώς πρέπει να το γνωρίζουμε  και αυτό.
Απλώς θέλω να αναρωτηθούμε.,μήπως αληθεύει οτι τα 2|3 των εμβολίων γρίπης περιέχουν έως και 25 mcg Hg ανα δόση,δηλαδή 250 φορές πάνω από το όριο ασφαλείας;
Γνωρίζουμε πάντως στις μέρες μας ότι τέτοιου τύπου ανησυχίες από γιατρούς δεν υπάρχουν.
Ενα άλλο συχνό ερώτημα είναι και το εαν πρέπει να εμβολιάζονται και ενήλικες,γιατί πάντα όταν αναφερόμαστε στα εμβόλια,μας έρχεται στο νου οι παιδίατροι και τα μικρά παιδιά.
Οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν αυξημένη ευπάθεια στις λοιμώξεις,εξαιτίας της εξασθένησης του ανοσοποιητικού τους συστήματος και την παράλληλη παρουσία άλλων χρόνιων ασθενειών.
Εμφανίζονται συχνότερα λοιμώξεις όπως γρίπη και πνευμονία που συνεπάγονται νοσηλεία στο νοσοκομείο και θνησιμότητα,ενώ μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό με εμβολιασμούς.
Πέρα από τους ηλικιωμένους,πολλοί ενήλικες χρήζουν προστασίας από τα διάφορα λοιμώδη νοσήματα.Αυτό αφορά ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις όπως καρδιοπάθειες,πνευμονοπάθειες,ανοσοανεπάρκειες καθώς και ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου που εκτίθενται σε λοιμογόνους παράγοντες είτε εξαιτίας της εργασίας τους (π.χ υγειονομικό προσωπικό),είτε του τρόπου ζωής τους (π.χ τοξικομανείς).
Στην περίπτωση των εμβολίων,είμαι κάθετη σε απόψεις του τύπου ''πραγματική πρόληψη ξεπερνά τους εμβολιασμούς και αγκαλιάζει όλο τον τρόπο ζωής,σκέψης,διατροφής καθώς και τις φυσικές ουσίες που βοηθούν να διατηρούμε την υγεία μας.'' Ναι σε όλα αυτά και τα πιστεύω ακράδαντα,αλλά όχι όσον αφορά τα εμβόλια,ιδίως τα εμβόλια για τα μικρά παιδάκια!Πρέπει να γίνονται.
Κλείνω,με προσωπικές αναμνήσεις...όταν ακούω για εμβόλια ...μου έρχεται στη μνήμη μου η εξής εικόνα: παιδίατρος με πλησιάζει με τη σύριγγα,κλείσιμο ματιών,σφύξιμο στα χείλια,τσίμπημα...και μετά (ή από πριν κιόλας) κλάματα,και στο τέλος να μου ζωγραφίζει στο χέρι κάποια φατσούλα,κάποιο λουλούδι.
Και μόλις τελειώνει η ''βασανιστική διαδικασία΄΄ να κοιτάω με άγριο βλέμμα την παιδίατρο!!!

6 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΟΛΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΑΟΣΤΗ :)))

Από μικρό κι από τρελό είπε...

πολύ ενδιαφέρουσα. ομολογουμένως! παρολαυτά εγώ είμαι πάααααρα πολύ επιφυλακτική ιδίως με καινούρια από εδώ και πέρα δλδ εμβόλια. λυπάμαι μονο που οι δικοί μου δε με άφησαν να περάσω ανεμοβλογιά και τώρα δε με αφήνουν οι πεπηθήσεις μου να κάνω το εμβόλιο!!!

eirini katsa είπε...

@SKROYTZAKOS,
Να'σαι καλά!
Καλή Σαρακοστή και σε σένα Σκρουτζάκο!
:)

eirini katsa είπε...

@Από μικρό κι από τρελό,
Καλώς στην παρέα!
Χμ....ανεμοβλογιά...καλά είναι τώρα να το κάνεις το εμβόλιο.
Μην το αφήνεις,τέτοια εμβόλια πρέπει να γίνονται!
Υπάρχει κα περίπτωση να μην την περάσεις ποτέ!
Αλλά μην το αφήνεις!
Φιλιά!!!
:)

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο Ειρήνη..ενημερωτικό και κατανοητό όπως πρέπει!ευχαριστώ για την ενημέρωση περι εμβολίων!

Μάριος Φούκας

eirini katsa είπε...

@ Μάριος,
Να σαι καλά!
;)