Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

ΔΙΟΞΙΝΕΣ:''Ο ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ...''



Κατ'αρχήν, οι διοξίνες είναι μια ομάδα χημικών ενώσεων χλωρίου,ιδιαίτερα τοξικών,γνωστή ως οργανικοί μολυντές,οι οποίες συνήθως δεν παρασκευάζονται σκόπιμα,αλλά παράγονται ως παραπροϊόντα ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Από χημικής άποψης,οι διοξίνες αποτελούνται από δύο δακτυλίους βενζολίου ενωμένους με δύο γέφυρες οξυγόνου.Στις θέσεις 1 εως 9 βρίσκονται ενωμένα ένα ή περισσότερα μόρια χλωρίου.Από τη χημική τους δομή και μόνο,ήδη τα μόρια αυτά ακούγονται τρομακτικά για την υγεία.Υπάρχουν τουλάχιστον,75 ισομερή και η τοξικότητά τους διαφέρει.Το χημικό όνομα των διοξινών είναι 2,3,7,8 τετραχλωρο-διβενζο-παρα-διοξίνη(TCDD).
(Διοξίνες)
Παράγονται κατά την καύση διαφόρων ουσιών:κυρίως από την καύση σκουπιδιών σε αποτεφρωτήρες,σε πυρκαγιές και κατά την καύση λαδιών και άνθρακα.Ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες παράγονται κατά τη διαδικασία παρασκευής,ανακύκλωσης και καταστροφής του πλαστικού PVC.Κατά τη διαδικασία χλωρίωσης χαρτοπολτού σε εργοστάσια,παραγωγής χάρτου, και σε χλωριωμένα εντομοκτόνα.
Ποιό είναι το τραγικό σε αυτήν την υπόθεση...
Χαρακτηριστικό των ουσιών αυτών:είναι εξαιρετικά ανθεκτικές σε οποιαδήποτε διαδικασία αποικοδόμησης,γεγονός που σημαίνει ότι παραμένουν στο περιβάλλον και συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα.
Επικάθηνται στο έδαφος και στα φυτά από τα οποία διατρέφονται τα ζώα.Επειδή οι διοξίνες δε φαίνονται,οι άνθρωποι νομίζουν ότι δεν υπάρχουν και δε συνειδητοποιούν ότι κάθε φορά που καίνε τα σκουπίδια σε βαρέλια μολύνουν το περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
Αρα λοιπόν,πρόκειται για ρύπο που βιοσυσσωρεύεται , η δράση του είναι αθροιστική και οι βλάβες που προκαλούν εμφανίζονται μετά από κάποια χρόνια.
Η διαδικασία είναι αλυσιδωτή...
Τα σκουπίδια καίγονται,απελευθερώνονται διοξίνες στην ατμόσφαιρα,όπου μέσω των αιωρούμενων σωματιδίων,καταλήγουν στα φυτά.Τα ζώα βόσκοντας παίρνουν τις διοξίνες στον οργανισμό τους κ τις συσσωρεύουν στο κρέας,το γάλα,το τυρί,τα αυγά και το μέλι.Ο άνθρωπος τρώει αυτά τα ζωικά παράγωγα ή καταναλώνει φυτικά προϊόντα λάδι,ελιές που απορροφούν τις διοξίνες ,και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκτεθεί στις βλαβερές για την υγεία του συνέπειες.
Τι βλάβες προκαλούν στον άνθρωπο...
Οι διοξίνες διαταράσσουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.Αυτό μπορεί να έχει σαν συνέπεια τον πρόωρο θάνατό τους και να οδηγήσει ακόμη και σε καρκίνο.Γιάυτό οι διοξίνες είναι εξαιρετικά καρκινογόνες ουσίες και έχουν συνδεθεί με όλες τις πιθανές μορφές καρκίνου στον ανθρώπινο οργανισμό.Επιπλέον,μπορεί να δημιουργήσουν ορμονικές διαταραχές,στειρότητα,δερματική τοξικότητα,βλάβες του ήπατος και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ιδιαίτερη προσοχή! Εχει παρατηρηθεί ότι αθροίζονται μεγάλες ποσότητες διοξινών στο μητρικό γάλα.Μάλιστα, με το θηλασμό,η μεν μητέρα ελαττώνει σημαντικά τις ποσότητες διοξίνης του οργανισμού της,αλλά τις μεταβιβάζει στο παιδί της.Παρ'όλα αυτά,η επίσημη οδηγία είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να θηλάζουν τα παιδιά τους,γιατί τα πλεονεκτήματα του θηλασμού υπερισχύουν:καλύτερη ανοσία,καλύτερη ανάπτυξη.
Σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ανθρώπινη έκθεση στις εν λόγω τοξίνες,έχουν εφαρμοστεί ανώτατα όρια διοξινών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και σε όλες τις ζωοτροφές.Ο έλεγχος γαι την ασφάλεια των τροφίμων είναι μια διαρκής διαδικασία που ξεκινά από την παραγωγή κ καταλήγει στην κατανάλωση.Τα συστήματα ελέγχου τροφίμων πρέπει να είναι σε θέση να πιστοποιούν ότι τα επιτρεπτά όρια δεν έχουν υπερβεί.Και ευτυχώς αυτό γίνεται...Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων(ΕFSA)και οι εθνικές αρχές ασφάλειας τροφίμων θέτουν τις οδηγίες πρόσληψης υπό συνεχή αναθεώρηση,γεγονός που επιτρέπει στους καταναλωτές να απολαύσουν τα οφέλη συγκεκριμένων τροφίμων μέσα σε ασφαλή όρια πρόσληψης.
Στη χώρα μας,ελέγχους για διοξίνες κάνει ο στρατός για τις προμήθειές του,το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις ζωοτροφές που έρχονται από τρίτες χώρες αλλά και οι μεγάλες εταιρίες καθώς δε θέλουν ξαφνικά να προκύψει κάποιο πρόβλημα.
Αναφέραμε ότι οι πυρκαγιές των δασών είναι μια από τις σημαντικές αιτίες.Καλλιέργειες κοντά σε περιοχές που κάηκαν,κινδυνεύουν από διοξίνες που μεταφέρονται με το νερό από γεωτρήσεις.
σχετικό link-λίμνη Μαραθώνα
Ας επικεντρωθούμε στο κύριο αίτιο απελευθέρωσης των διοξινών...που είναι η καύση των σκουπιδιών στις παράνομες χωματερές.
Οπως ξαναείπαμε,έχει αποδειχθεί ότι στις περιπτώσεις καύσης,οι τιμές των τοξικών χημκών ενώσεων που εκλύονται από σκουπιδότοπους πολλαπλασιάζονται και τα προϊόντα που παράγονται σε ακτίνα ακόμα και έξι χιλιομέτρων από καιγόμενες χωματερές γίνονται φορείς των επικίνδυνων αυτών ουσιών.
Χαρακτηριδστκό παράδειγμα η οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή των Ταγαράδων.
Βόμβα διοξινών από τους Ταγαράδες
Αν το πιάσουμε το θέμα από νομικής απόψεως,η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις πυρκαγιές στους ΧΑΔΑ αποτελεί μια σοβαρή περίπτωση υποβάθμισης του περιβάλλοντος και όσοι επηρεάζονται απ'αυτήν μπορεί να έχουν δικαιώματα αποζημίωσης.Η ευρωπαϊκή οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη,η οποία ενσωματώνει την αρχή ''ο ρυπαίνων πληρώνει'' προβλέπει ειδικά την αποζημίωση για τη ρύπανση των εδαφών.Οι πολίτες πρέπει να ασκούν αποφασιστικά τα δικαιώματά τους για πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία.
Γενικότερα πρέπει εμείς οι ίδιοι οι πολίτες πρώτα απ'όλα να καταναλώνουμε λιγότερο πλαστικό,να μην πετάμε οπυδήποτε τα λάδια,τις μπαταρίες,τα λάστιχα,τις οικιακές συσκευές,το χαρτί,το γυαλί καθώς επίσης να απαιτήσουμε άμεσα το σταμάτημα της καύσης των σκουπιδιών στις χωματερές.Γιατί...;Επειδή κάθε μέρα που περνάει η δημόσια υγεία πλήττεται όλο και περισσότερο,όλο και πιο ανεπανόρθωτα!

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ενημερωτκο και ακρως συμβουλευτικο το κειμενο σου Ειρηνη!!
''ποσα πράγματα μπορει να μάθει κάποιος μεσω internet?''
''αμα διαβαζει τα κειμενα της Ειρηνης, πολλα!

Μαριος Φουκας

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα!πολυ ενδιαφερον αρθρο!!!

kikop80 είπε...

Καλημέρα Ειρήνη!
Καλώς σε βρίσκω!
Μπράβο για την σπουδαία ενημέρωση!
θα τα λέμε!

Yannis Zabetakis είπε...

άψογη ανάρτηση!

είμαι πραγματικά περήφανος που σε είχα ...φοιτήτρια!

με αγάπη και ...καμάρι!

eirini katsa είπε...

@Μάριος
Να σαι καλά!Το κατά δύναμιν!
:)

eirini katsa είπε...

@ Butterfly
:)

eirini katsa είπε...

@kikop
Σε ευχαριστώ πολύ!
Το σίγουρο είναι οτι θα τα λέμε!
:)

eirini katsa είπε...

@ Y.Z
Ευχαριστώ πολύ...αλλά μην ξεχνάτε ότι χάρη σε σας,άρχισα να ασχολούμαι και να με απασχολούν τέτοια θέματα...!