Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΙ ΕΣΤΙ ΚΑΦΕΪΝΗ !

Η κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεϊνη,αποτελεί καθημερινή συνήθεια εδώ και πολλά χρόνια,παρόλο που πολλές φορές αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού και θέμα συζήτησης.
Τί οφέλη ή συνέπειες μπορεί να έχει η καθημερινή της κατανάλωση;
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
Η καφεϊνη (caffeine) είναι μια λευκή,κρυσταλλική ουσία με έντονη πικρή γεύση,που από χημική άποψη υπάγεται στα αλκαλοειδή της ξανθίνης(3,7-διυδρο-πουρινο-2,6-διόνη) και βρίσκεται στους καρπούς,τα φύλλα και τους σπόρους περισσότερων από 60 ειδών φυτών παγκοσμίως.
Η καφεϊνη είναι ήπιο διεγερτικό του Κ.Ν.Σ(ανταγωνίζεται την αδενοσίνη-μια χημική ουσία του σώματος που ενεργεί ως αγγελιοφόρος στη ρύθμιση της δραστηριότητας του εγκεφάλου κ στον έλεγχο των καταστάσεων διέγερσης και ύπνου,είναι ένα ''σήμα κούρασης'').Η καφεϊνη εμποδίζει συγκεκριμένους υποδοχείς της αδενοσίνης στο νευρικό ιστό,συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου,διατηρώντας κατα συνέπεια την κατάσταση της διέγερσης.Με αυτόν τον μηχανισμό η καφεϊνη μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα για διανοητική και σωματική προσπάθεια προτού προκύψει η κούραση.
H εθιστική δράση της έχει αποτελέσει συχνά αντικείμενο αντιπαράθεσης.Σύμφωνα ωστόσο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(Π.Ο.Υ) η καφεϊνη δεν προκαλεί εθισμό:ο πονοκέφαλος και η ευεριθιστικότητα που μπορεί να παρουσιαστούν όταν κάποιος τη διακόψει δε διαρκούν περισσότερες από 1-5 μέρες.Η καφεϊνη δεν πληρεί τις προϋποθέσεις των εξαρτησιογόνων ουσιών της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Εταιρείας και η έλλειψή της δε συγκρίνεται με τα κοινωνικά και ψυχολογικά συμπτώματα που προκαλεί το αλκοόλ,τα ναρκωτικά, το τσιγάρο.
Αρα,όλοι εμείς οι coffee addicts,μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε αυτήν την υπέροχη δικαιολογία:''Κάτσε να πιω λίγο καφέ,να ανοίξει το ματάκι μου,για να μπορέσω να λειτουργήσω'';Αρα,συνοψίζουμε...δεν είναι εθισμός ,αλλά μια αγαπημένη συνήθεια ο καφές!Πάντα,όμως με τη χρυσή τομή του μέτρου!
για του λόγου το αληθές:κοιτάξτε εδώ
Αλλο ζήτημα που μας απασχολεί,γύρω από την καφεϊνη...δεν είναι παράγοντας κινδύνου για οστεοπόρωση.
Κάποιες μελέτες προτείνουν ότι η πρόσληψη καφεϊνης μπορεί να αυξήσει την απώλεια ασβεστίου μέσω των ούρων.Ωστόσο,έχει βρεθεί ότι αυτή η απώλεια είναι ελάχιστη και η πρόσληψη καφεϊνης σε κανονικά πάντα επίπεδα δε φαίνεται να έχει επιπτώσεις στην ομοιόσταση του ασβεστίου ή στην οστική πυκνότητα!
Καφεΐνη και οστεοπόρωση
Επίσης,η καφεϊνη και τα φλαβονοειδή που περιέχονται στον καφέ είναι αντιοξειδωτικές ουσίες και συμβάλλουν στην αντιοξειδωτική προστασία των κυτταρικών λειτουργιών.Τα αντιοξειδωτικά,φαίνεται να έχουν οφέλη για την υγεία,ειδικά στους τομείς της πρόληψης του καρκίνου και της καρδιακής υγείας.
Ταυτόχρονα,σύμφωνα με τελευταίες συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αμερικής(2004):''τα καφεϊνούχα μη αλκοολούχα ροφήματα,μπορούν να συνεισφέρουν στην καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού με τον ίδιο τρόπο που συμβάλλουν τα ροφήματα που δεν περιέχουν καφεϊνη''
Μικρές εως μέτριες ποσότητες καφεϊνης (20-200mg)αυξάνουν την εγρήγορση και μειώνουν προσωρινά το αίσθημα κόπωσης,ενώ βελτιώνουν την απόδοση σε αθλήματα αντοχής.
Επιπλέον,δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη συσχέτιση μεταξύ της καφεϊνης και της αρρυθμίας,μιας κατάστασης όπου η καρδιά χτυπά ακανόνιστα και συχνά πολύ γρήγορα.Αντιθέτως κάποιες λίγες μελέτες που έχουν γίνει κ που συνεχίζονται, έδειξαν πως η κατανάλωσή της μπορεί να είναι προστατευτική ενάντια στην ανάπτυξη της νόσου Alzheimer.
Τέλος,ο βιολογικός ρόλος της είναι να δρα ως φυσικό εντομοκτόνο,αφού παραλύει και θανατώνει ορισμένα έντομα.
Και κάτι...που ίσως δε γνωρίζουμε...
Υπολογίζεται,ότι η διαδικασία ετοιμασίας του ροφήματος του καφέ,επαναλαμβάνεται πάνω από 400 δισεκατομμύρια φορές το χρόνο.
Κλείνοντας,πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι:
η παρουσία καφεϊνης σε τρόφιμα και ποτά πρέπει να δηλώνεται στην ετικέτα του τροφίμου.Εαν οι συγκεντρώσεις της υπερβαίνουν τα 150 mg|L πρέπει να υπάρχει η σήμανση ''Υψηλή περιεκτικότητα σε καφεϊνη''σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002|67|ΕΕ.
και κάτι για τους φαρμακοποιούς
και για τους χημικούς
Συνοψίζοντας,οι σύγχρονες συστάσεις των αρμόδιων φορέων,σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα,δικαιολογούν και επιτρέπουν τη μέτρια κατανάλωση των αγαπημένων εκείνων ροφημάτων που περιέχουν καφεϊνη(καφές,τσάι,κακάο ρόφημα,αναψυκτικό τύπου κόλα,μαύρη σοκολάτα...),ειδικά στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειναι πολύ ωραίο το blog σου Ειρήνη!-επιστημονικά γραμμένο,ενδιαφέρων,και...διδακτικό!μαρέσει που πήρες θεση υπέρ και οχι κατά της καφείνης οπως θα έκαναν οι περισσότεροι.πέριμενω και αλλα blog σου!!!!

Μάριος Φούκας

Ανώνυμος είπε...

ANADIMOSIEUO:

http://mariatweety.blogspot.com

ENA A3IOLOGO BLOG ENOS KORITSIOU 24 ETWN....

STEFANI