Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

''ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ'' -ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ


Ορισμένοι,θα αναρωτιούνται τί σημαίνει ο όρος''γαλλικό παράδοξο''
Αφορά την επισήμανση που έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(Π.Ο.Υ)για τη θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο στη Γαλλία,που είναι 2,5 φορές χαμηλότερη από αυτή της Αμερικής,αν σκεφτούμε ότι οι παράγοντες κινδύνου(υπέρταση,χολιστερίνη,διαβήτης,κάπνισμα,κατανάλωση ζωικών λιπών...)για τη νόσο αυτή,είναι σχεδόν οι ίδιοι με τις χώρες της δύσης.
Το παράδοξο αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι Γάλλοι καταναλώνουν σε καθημερινή βάση κόκκινο κρασί.
Καθιερώθηκε ο όρος αυτός το 1992,ύστερα από σχετική έρευνα των S.Renaud και M.Lorgeril στην Toulouz.
δείτε αυτό
Η επισήμανση αυτή,δηλαδή η διαπίστωση της αντίστροφης σχέσης μεταξύ καρδιαγγειακών παθήσεων και κόκκινου κρασιού επιβεβαιώνεται μέχρι και σήμερα με πολλές επιδημιολογικές μελέτες που γίνονται σε πολλές χώρες του κόσμου.
έρευνα
Η ευεργετική ιδιότητα του κόκκινου κρασιού,όμως...πού οφείλεται;
Κυρίως,στις αντιοξειδωτικές ουσίες,που περιέχει,για τις οποίες όλοι μας σίγουρα κάτι έχουμε ακούσει(οξειδωτικό stress,αντιοξειδωτικά,ελεύθερες ρίζες)
δείτε κ αυτό
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των κρασιών,οφείλονται κυρίως σε διάφορες κατηγορίες φαινολικών χημικών ενώσεων που περιέχουν,τα φλαβονοειδή
Μια φυταλεξίνη που περιέχει το κρασί είναι και η περίφημη ρεσβερατρόλη,στην οποία αποδίδουν πολλές από τις ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού.
Πειράματα που έγιναν σε θηλαστικά,έδειξαν πως η ρεσβερατρόλη έχει μυκητοκτόνο δράση,χημειοθεραπευτικές ιδιότητες,επουλώνει πληγές,ενεργοποιεί κάποια ένζυμα,τα οποία διεγείρουν τα γονίδια που επιβραδύνουν το γήρας και τέλος αποτρέπει την παχυσαρκία,καθώς ''κόβει'' την όρεξη.
Στο σταφύλι,όπως όλα τα φλαβονοειδή,έτσι και η ρεσβερατρόλη,βρίσκεται, κατα το πλείστον,στο φλοιό των ρογών,για να τις προστατεύει από τον'εχθρό'.Βρίσκεται επίσης,στους φλοιούς των λαχανικών και των φρούτων,που έχουν κόκκινο ή μπλε χρώμα,όπως τα μούρα.
Η ποσότητα της ρεσβερατρόλης μειώνεται από όποια επεξεργασία του κρασιού,γι'αυτό τα κόκκινα κρασιά έχουν περισσότερη ρεσβερατρόλη από τα λευκά.
Ρεσβερατρόλη
Γιατί, όμως το κόκκινο κρασί υπερτερεί του λευκού...;
Τα φλαβονοειδή βρίσκονται κατά κύριο λόγο στις ρόγες,ενώ στους βόστρυχους και στα κουκούτσια σε μικρότερη ποσότητα.Ετσι,τα λευκά κρασιά μειονεκτούν από την άποψη αυτή,αφού οι φλοιοί,οι βόστρυχοι κια τα κουκούτσια απομακρύνονται νωρίτερα κατά τη λευκή οινοποίηση,ενώ κατά την ερυθρή συνυπάρχουν με το ''γλεύκος''για περισσότερο χρόνο,με αποτέλεσμα να αποσπώνται περισσότερα φλαβονοειδή.Δηλαδή,πιο απλά,το λευκό κρασί δεν περιέχει τη φλούδα από τα σταφύλια που περιέχει την αντιοξειδωτική ουσία ρεσβερατρόλη.
Και κάτι τελευταίο,για τους ''ειδικούς και γνώστες''των κρασιών...
Όταν η ωρίμανση γίνεται σε βαρέλια που είναι ξύλινα,εκχυλίζονται φλαβονοειδή από το ξύλο του βαρελιού.Τα παλιά κρασιά έχουν λιγότερα φλαβονοειδή από τα φρέσκα(λόγω μερικής οξείδωσης).
Γενικότερα,θα πρέπει να αποφεύγεται η οξείδωση των φλαβονοειδών,τόσο για τη διατήρηση των αντιοξειδωτικών ουσιών που είναι πολύτιμες για την υγεία,όσο και για τη διαμόρφωση των οργανοληπτικών ιδιοτήτων(άρωμα,γεύση,χρώμα).
Συμπεραίνοντας,βλέπω πως δε χάνουμε τίποτα,πίνοντας λίγο κόκκινο κρασάκι και τρώγοντας κόκκινα σταφυλάκια από τα αμπέλια μας...
''ΟΙΝΟΣ ΕΥΦΡΑΙΝΕΙ ΚΑΡΔΙΑΝ''
Κάτι ήξεραν...!

4 σχόλια:

kouneli είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση,όπως κ το blog σου!!!Σε ευχαριστω πολύ για την πρόσκληση!!(Κατερίνα)

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο ειναι το blog σου... δεν ήξερα οτι η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο στη Γαλλία είναι 2,5 φορές χαμηλότερη από αυτή της Αμερικής.Είχα ακούσει ότι το κόκκινο κρασι υπερτερεί του λευκού αλλα δεν ήξερα το γιατί... Τι μαθαίνει κανείς χαρη στην ξαδερφη μου...Ειρήνη Κάτσα

Yannis Zabetakis είπε...

φοβερό το νέο χρώμα!
και οικολογικό και ευανάγνωστο!
δυνατή και η ανάρτηση!

πάντα τέτοια!

συναγωνιστικά και οικολογικά

Ανώνυμος είπε...

Πάντα ήθελα να μάθω ποιές ειναι επιτέλους αυτές οι περίφημες αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κρασιού-ε λοιπόν τωρα εμαθα!πολύ εξυπνο και ενδιαφέρων αρθρο-είμαι σιγουρος οτι ηδη ετοιμάζεις τα επόμενα άρθρα σου!πολλά μπράβο απο μένα Ειρήνη.

Μάριος Φούκας