Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΦΑΡΜΑΚΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ...(διαχείριση σχέσης φαρμάκου-διατροφής)

Η παραπάνω εικόνα,αν και δε φαίνεται καλά,είναι από εξώφυλλο ενός βιβλίου ''Φαρμακοδιατροφική'' του κ.Μανώλη Μιτάκη.
Είναι ένα  πολύ χρήσιμο βιβλίο!
Το περιεχόμενό του έχει να κάνει με τα εξής ερωτήματα:
''H διατροφή εχθρός ή σύμμαχος στη φαρμακοθεραπεία:Τί επιτρέπεται,τί άπαγορεύεται να τρώει ο ασθενής όταν παίρνει ένα φάρμακο, πότε να παίρνει το φάρμακο σε σχέση με τα γεύματα;Τί δίαιτα πρέπει να να ακολουθήσει για την πάθηση για την οποία χρησιμοποιείται το φάρμακό του;Ποιά τρόφιμα επιδεινώνουν την πάθηση για την οποία δίνεται το φάρμακό του...και άλλα πολλά!!!
Είναι ένα βιβλίο όπου γνωρίζουμε και προτείνουμε τη διατροφή που μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων!
Εχει να κάνει με τις διατροφικές μας συνήθειες και τη φαρμακευτική αγωγή.
Φαρμακοδιατροφική...θα μπορούσα να πω είναι και ένας κλάδος που με ενδιαφέρει πολύ...
Γενικότερα,ο ασθενής θα πρέπει να είναι ενήμερος για διατροφικές συνήθειες που πρέπει ο εκπαιδευόμενοςνα αναπτύξει,ώστε άσχετα με τη λήψη ή όχι φαρμάκων,να βελτιώνει την υγεία του με φυσικό τρόπο ή τουλάχιστον να μην την επιδεινώνει.
Η ιδιοσυγκρασία μας σαν λαός και η ''φαρμακευτική'' κουλτούρα μας,μας κάνει να οδηγούμαστε σε αλόγιστη χρήση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων...
Η λήψη φαρμάκων έχει θετική ή αρνητική σχέση με τις διατροφικές μας συνήθειες,πολλές δε εκ των οποίων δεν είναι απόλυτα κατανοητές από τον ασθενή.
Πρέπει το αναγνωστικό κοινό να γνωρίζει ότι το ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ!
Η χορηγούμενη τροφή είναι σε θέση να αλληλεπιδράσει με το προς λήψη φάρμακο,τόσο σε επίπεδο συνέργειας όσο και σε επίπεδο ανταγωνισμού,με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το φαρμακοδυναμικό προφίλ του ιδιοσκευάσματος,έχοντας ως επακόλουθο,το αναμενόμενο αποτέλεσμα να 'ναι είτε θετικά είτε αρνητικά δυσανάλογο προς το αναμενόμενο και επιθυμό από τον ιατρό!
Είναι άκρως αναγκαίο,να μην αρκούμαστε μόνο στην ιατρική  οδηγία με απλή αναφορά στη χρονική λήψη του φαρμάκου,αλλά και στις ιδιαιτερότητες που μπορεί να εμπεριέχει το συγκεκριμένο φάρμακο.Οπως εαν είναι επιτρεπτό εως και επιβεβλημένο να λαμβάνεται με κάποιες τροφές που θα βοηθήσουν την εν γένει αποτελεσματικότητά του,ή τη δια ροπάλου αποφυγή διαφόρων τροφών.

(Και ένα τραγουδάκι...που πολύ μου αρέσει....!!!)
.Συνταγές μαγειρικής...

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ...


Γράφω αυτό το κειμενάκι,σήμερα και το αφιερώνω σε όλους τους ''φίλους''-που θέλουν να είναι εκπρόσωποι  των παρατάξεων του τμήματός μου!
Καθώς πήγαινα να δώσω ένα μάθημα,είχα μια συζήτηση με έναν πρωτεργάτη..που με στενοχώρησε πολύ καθώς κατάλαβα τον τρόπο  πολλών απ'αυτών, να περνάνε μαθήματα και να έχουν και θράσσος(γιατί περι θράσσους πρόκειται να περνάνε έτσι...χωρίς καμία κούραση μαθήματα...και άλλοι που λιώνουν,να παίρνουν ένα 5 ή να κάνουν μια φιλότιμη προσπάθεια...και να σου λένε...''εμ...δεν έχεις φανεί πουθενά''
Γιατί αυτοί,δεν θα κουραστούν να βγουν στον επαγγελματικό στίβο...τα έχουν έτοιμα...
Ενα κωλόχαρτο θα πάρουν και τελείωσε...
ΟΧΙ...ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΝΩ.!!!
ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ...!!!
ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΧΑΡΗ!!!

Την αφιερώνω...

  Σκοπός κάθε παράταξης,είναι να μαζέψει όσο περισσότερα νέα μέλη,και όχι απλά νέους ψηφοφόρους.Η εύκολη λεία είναι...αυτών των νέων φοιτητών!
Πώς λειτουργούν οι παρατάξεις
Στην είσοδο των τμημάτων,στήνονται πρόχειρα πάγκοι από παλαιότερους φοιτητές,που ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ και ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ θα προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια.
Αυτά είναι τα πρώτα άτομα,που ο νεοφερμένος θα συναντήσει,θα τους συμπαθήσει και θα τους θεωρήσει φίλους!
Υστερα,η πρώτη παράταξη κάθε σχολής,μπαινοβγαίνει στις γραμματείες των τμημάτων ελεύθερα και με την έγκριση πάντα των τελευταίων,συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία για τον κάθε νέο φοιτητή(πρωτάρη).Οταν είναι έτοιμη η λίστα,αρχίζει το παιχνίδι...
Κάποιοι ''καλοθελητές'' αναλαμβάνουν να τηλεφωνήσουν στα ονόματα της λίστας,με πρόφαση κάποια πληροφορία του τύπου''πότε αρχίζουν τα μαθήματα''.
Στη συνέχεια αναλαμβάνουν το πέρας και άλλων ''καλών πράξεων''...όπως:
Nα βγάλουν στους νέους βεβαιώσεις,να μοιράσουν τα πάσο,να δώσουν προγράμματα σπουδών,να βρουν θέματα και SOS για τις εξετάσεις...και το παιχνίδι καλά κρατεί...Οταν τελειώσουν οι εγγραφές και αρχίσουν τα μαθήματα,εκεί συνεχίζουνε να βλέπουμε το καλό πρόσωπο των φοιτητικών παρατάξεων...που νοιάζονται για τους φοιτητές.
Οι φοιτητικές παρατάξεις εκφράζουν κανέναν ή προσφέρουν μόνο parties;;;
Γι'αυτό κάθε Σάββατο βράδυ,διοργανώνουν εκδήλωση ,η μια παράταξη σε ένα club,η άλλη στα μπουζούκια...για να ξεσκάσουν κι αυτοί οι φοιτητές...(κάθε μέρα στα μαθήματα!!!)
Τα parties των Φ.Π μήπως είναι business και όχι ιδεολογία;Μήπως στελέχη των Φ.Π ζουν απ'όσα βγάζουν απ'αυτά,από τις πωλήσεις αλκοόλ και από τα εισιτήρια;
Αμ...δε!!!Οι περιβόητες φοιτητικές συνελεύσεις!!!
Εκπρόσωποι των παρατάξεων αλληλοκράζονται σε ένα περιβάλλον,που θυμίζει γήπεδο,παρά αμφιθέατρο σχολής ανώτερης εκπαίδευσης!
Πώς μπορούμε να μιλάμε για παιδεία και έρευνα,όταν επικρατεί μια υποκρισία,μια εναλλαγή ρόλων,ένας εξευτελισμός ιδεών και αξιών;
Η παιδεία και η έρευνα θέλουν περιβάλλον ζεστό,οικείο,φιλικό,αληθινό...
Εχουμε σκεφτεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών,βρίσκεται με frappe παραιτημένο στις καφετέριες και στις παραλίες ;;;
Ενώ το δημιουργικό κομμάτι,απέχει μακράν,σπουδάζοντας στο εξωτερικό,διαπρέπει και γενικότερα βρίσκει μόνο του λύσεις σε αδιεξόδους,χωρίς τη βοήθεια των ''μπαμπάδων''τους και των δημόσιων σχέσεων;;;
Exουμε σκεφτεί,μήπως οι Φ.Π επιδιώκουν να δώσουν λύση σε θέματα που αφορούν μόνο τα μαθήματα(σημειώσεις,SOS,προσκλήσεις για τα πάρτι) προκειμένου να απαιτήσουν μετά την ψήφο μας στην κάλπη,ενώ αγνοούν παντελώς τα κυριότερα προβλήματα που έχει κάθε σχολή(και δυστυχώς είναι αναρίθμητα),όπως για παράδειγμα...η ανύπαρκτη κρίση και αξιολόγηση για τη διδασκαλία που μας παρέχουν;;;;;
Εχουν κατορθώσει να ασκήσουν αποτελεσματικές πιέσεις,ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματα των Παν/μίων;;;
Η ένταξη σε κάποια φοιτητική παράταξη,στα σημερινά δεδομένα,σου δίνει ώθηση και ιδανικά;
Σε κάνει πολιτικοποιημένο και ευσυνείδητο;
Mήπως οι Φ.Π παρακμάζουν,αντί να ωριμάζουν;;;
Μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά στις σχολές;;;;
Πότε όλο αυτό μπορεί να ανατραπεί;
Oταν υπάρξει ένα πλατύτατο υπερπαραταξιακό μέτωπο από φοιτητές και καθηγητές,που θα αποφασίσει να επανακαταλάβει τα τμήματα,πριν αυτά καταστραφούν εντελώς....για μια αξιοπρεπή και δημοκρατική λειτουργία των Παν/μίων.
Οταν δεν θα κοιτάει κανείς(ούτε φοιτητής ούτε διδάσκων)συμφέροντα προσωπικά,ατομικά...
αλλά θα νοιάζεται πραγματικά για το καλό της σχολής του.
Οταν ο ίδιος ο φοιτητής προκαλέσει το σύστημα,όταν ενδιαφερθεί πραγματικά να λάβει τις γνώσεις,και όταν έχει πραγματικά κίνητρα...και όχι έτοιμα χειροπιαστά  από τους γονείς του...
Πρέπει να εκφράσουμε όλοι μας τις ανησυχίες μας και τους προβληματισμούς μας.
Δε θέλω προσωπικά..και το εννοώ...''Να είμαστε  ένα μάτσο μυξιάρικα,που δεν ξέρουν τί τους γίνεται'' γιατί πραγματικά,από το τμήμα που είμαι αυτό νιώθω...δυστυχώς!!!

διαβάστε και αυτό

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ,ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ,ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ...ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Τα περισσότερα από τα γνωστά χημικά καρκινογόνα βρίσκονται υπό τη μορφή προδρόμων ουσιών,που ονομάζονται προκαρκινογόνα (procarcinogens) και για να δράσουν απαιτείται η μεταβολική ενεργοποίησή τους,η μετατροπή τους δηλαδή σε δραστικά καρκινογόνα με τη δράση ειδικών ενζύμων,οπότε δρουν στο DNA και προκαλούν μετάλλαξη.Συνήθως δεν προκαλούν την εμφάνιση νεοπλασίας στο σημείο της εφαρμογής τους,αλλά στον ιστό στον οποίο μπορεί να είναι απομακρυσμένος από το σημείο εφαμογής του προκαρκινογόνου.
Διατροφή:
Πολλά καρκινογόνα αποτελούν φυσικά συστατικά των τροφίμων,όπως η σαφρόλη(στο μαύρο πιπέρι),η ισοσαφρόλη,μεθυλοευγενόλη(συστατικό του αιθέρ.ελαίου βασιλικού)και άλλες αρωματικές ουσίες,για τις οποίες βρέθηκε ότι προκαλούν καρκίνο του ήπατος στους επίμυες.
Καρκινογόνες επίσης ενώσεις αποτελούν φυσική ρύπανση των τροφίμων,όπως είναι οι μυκοτοξίνες και τα αντιβιοτικά.
Οι μυκοτοξίνες παράγονται από το μύκητα Αspergillus flavus και από άλλους μύκητες που παράγουν τις αφλατοξίνες Β1,Β2,G1,και G2 και που αναπτύσσονται σε ξηρούς καρπούς,σε τυριά,σε σιτηρά,σε φρούτα σε κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.
Από τις μυκοτοξίνες,περισσότερο καρκινογόνος είναι η Β1,η οποία όταν προσλαμβάνεται με την τροφή προκαλεί καρκίνο του ήπατος,ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις,της τάξεως των ppb.
 δείτε και αυτό
Υπο ορισμένες συνθήκες η αφλατοξίνη B1 ασκεί την καρκινογόνο δράση της στους νεφρούς και στο έντερο.
Επιστημονικά,η καρκινογόνος δράση των αφλατοξινών εξαρτάται από την ύπαρξη δ.δ στο φουρανικό τμήμα του μορίου,ο τελικός δε μεταβολίτης των διαφόρων αφλατοξινών είναι ένα εποξείδιο που αντιδρά με το DNA.
Σε μερικές χώρες της Αφρικής και της Ασίας,όπου τα βασικά είδη διατροφής ρυπαίνονται από υψηλές συγκεντρώσεις αφλατοξινών,της τάξεως των ppm,ο καρκίνος του ήπατος αποτελεί το σπουδαιότερο είδος καρκίνου.Στις περιοχές αυτές όμως ενδημεί και η ηπατίτιδα Β,πιθανολογείται δε οτι είναι δυνατό να υπάρχει συνέργεια μεταξύ του αντιγόνου της ηπατίτιδος Β και των μυκοτοξινών.
Επίσης, η τεχνική ρύπανση των τροφίμων περιλαμβάνει τα υπολείμματα των παρασιτοκτόνων φαρμάκων,καθώς και τα βαρέα μέταλλα.
Tα παρασιτοκτόνα υπό τη μορφή των υπολειμμάτων τους υπεισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και ανευρίσκονται όχι μόνο στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα,αλλά και στα προϊόντα εκείνα που προέρχονται  από ζώα διατρεφόμενα με τα τρόφιμα αυτά.
Το βινυλοχλωρίδιο που περιέχεται στα πλαστικά είναι γονιδιοτοξικό καρκινογόνο και είναι δυνατό να ρυπαίνει τα τρόφιμα που φέρονται σε πλαστικούς περιέκτες από PVC(πολυμερισμένο VC) μετά από μετανάστευση του μονομερούς VC στο τρόφιμο.
Τη σπουδαιότερη κατηγορία χημικών καρκινογόνων αποτελούν οι νιτροζαμίνες,ενώσεις που σχηματίζονται από την αντίδραση των δευτεροταγών αμινών των τροφών με τα νιτρώδη άλατα,οξειδούμενες δε προς ηλεκτρονιόφιλες ουσίες,αλκυλιώνουν το DNA σε διάφορες θέσεις.
Σε πολλές χώρες,τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται νόμιμα ως προσθετικά των τροφίμων,ιδιαίτερα στα ψάρια,στα λαχανικά,στα αλλαντικά και στις κονσέρβες,αυτούσια ή προκύπτονται μετά από την αναγωγή των νιτρικών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά.
Η αναγωγή αυτή μπορεί να λάβει χώρα και σε τρόφιμα αποθηκευμένα σε θερμοκρασία δωματίου,υπό την επίδραση των μικροοργανισμών,φαινόμενο ιδιαίτερα συνηθισμένο όταν τα τρόφιμα φυλάσσονται εκτός ψυγείου.
Επιτελείται ακόμη εύκολα και από τη μικροβιακή χλωρίδα της στοματικής κοιλότητας στα άτομα εκείνα που καταναλώνουν φυτικές τροφές πλούσιες σε νιτρικά.Νιτροζαμίνες είναι δυνατό να παραχθούν ακόμα και στο στομάχι.
Μερικές νιτροζαμίνες προέρχονται από τη νικοτίνη.Τα άτομα που καπνίζουν και συγχρόνως πίνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας και του οισοφάγου.
Ο πιθανός μηχανισμός καρκινογένεσης είναι η επαγωγή που προκαλεί το οινόπνευμα στα ένζυμα που βιομετατρέπουν τις νιτροζαμίνες ή τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες που απαντώνται στον καπνό του τσιγάρου.
Οι προαναφερθείσες αντιδράσεις νίτρωσης που οδηγούν στην παραγωγή νιτροζαμινών,μπορεί να παρεμποδιστούν από την αδρανοποίηση των νιτρωδών από  ορισμένες φυσικές ή συνθετικές ουσίες,όπως είναι οι βιταμίνες C,Ε τα σουλφαμικά άλατα και ορισμένα αντιοξειδωτικά όπως το γαλλικό οξύ,κάποια αμινοξέα,πρωτεϊνες.Η διαπίστωση αυτή βρήκε και την πρακτική της εφαρμογή,αφού είναι γνωστό ότι η κατεργασία του κρέατος με νιτρώδη,συνοδεύεται από την ταυτόχρονη προσθήκη ασκορβικών και χρωστικών,μειώνοντας σημαντικά κατ'αυτόν τον τρόπο,τη συγκέντρωση των ανιχνεύσιμων νιτροζαμινών στο κρέας.
Η εξουδετέρωση των νιτρωδών από τη Bit C ή E,έχει χρησιμοποιηθεί και σε διάφορα φάρμακα που περιέχουν στο μόριό τους ή μπορεί να σχηματίσουν νιτροζοενώσεις.

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

17 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΟΛΠΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ...


1. Εάν σας γαργαλάει ο λαιμός σας, ξύστε το αυτί σας

Ένας έξυπνος τρόπος για να απαλλαγείτε από το γαργαλητό που νιώθετε στο λαιμό σας είναι να ξύσετε το αυτί σας. «Όταν διεγείρονται τα νεύρα που υπάρχουν στο αυτί, προκαλείται μία αντανάκλαση στο λαιμό, που μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στον μυ,» αναφέρει ο Δρ. Scott Schaffer, πρόεδρος του Κέντρου Ωτορινολαρυγγολογίας στο Γκίμπσμπορο του Νιού Τζέρσεϊ. «Ο σπασμός ανακουφίζει από το γαργαλητό.»

2. Αποκτήστε υπερηχητική ακοή

Εάν βρίσκεστε σε ένα μέρος με θόρυβο και δυσκολεύεστε να ακούσετε τον συνομιλητή σας, ο οποίος μιλάει ψιθυριστά, τότε σκύψτε προς το μέρος του με το δεξί σας αυτί.Το δεξί αυτί έχει την ικανότητα να ακολουθεί τους γρήγορους ρυθμούς του λόγου, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής David Geffen του UCLA. Εάν, από την άλλη, προσπαθείτε να αναγνωρίσετε το τραγούδι που παίζει χαμηλά σε έναν χώρο, τότε προβάλετε το αριστερό σας αυτί προς τον ήχο. Το αριστερό αυτί έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει ευκολότερα τους μουσικούς τόνους.

3. Απαλλαγείτε από τον πόνο!

Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν πως εάν βήχουμε κατά τη διάρκεια μιας ένεσης, μειώνεται ο πόνος από το τσίμπημα της βελόνας. Σύμφωνα με τον Taras Usichenko, συγγραφέα μίας μελέτης πάνω σε αυτό το φαινόμενο, το κόλπο προκαλεί μία ξαφνική, προσωρινή αύξηση της πίεσης στο στήθος και το νωτιαίο σωλήνα, αναστέλλοντας τις δομές που προκαλούν πόνο στο νωτιαίο μυελό.

4. Καθαρίστε τη βουλωμένη μύτη σας

Ξεχάστε τα αποσυμφορητικά μύτης. Ένας ευκολότερος, γρηγορότερος και οικονομικότερος τρόπος για να ανακουφίσετε την πίεση της ρινικής κοιλότητας είναι να τοποθετήσετε τη γλώσσα σας στον ουρανίσκο και στη συνέχεια να πιέσετε με το δάχτυλό σας ανάμεσα στα φρύδια. Αυτό επιτρέπει στην ύνιδα, το οστό που περνάει από τις ρινικές οδούς και καταλήγει στο στόμα, να πάλλεται μπρος πίσω, σύμφωνα με την Lisa DeStefano, βοηθό καθηγητού οστεοθεραπευτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Η κίνηση χαλαρώνει τη συμφόρηση και μετά από 20 δευτερόλεπτα νιώθουμε τη μύτη μας άδεια.

5. Διώξτε την καούρα χωρίς νερό!

Φοβάστε ότι το φαγητό που φάγατε θα σας προκαλέσει καούρες και δεν θα μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ; «Κοιμηθείτε με το αριστερό πλευρό,» συνιστά ο Anthony A. Star, γαστρεντερολόγος και βοηθός καθηγητού στην Ιατρική Σχολή της Νέας Υόρκης. Μελέτες έδειξαν πως, ασθενείς που κοιμούνται με το αριστερό τους πλευρό, δεν έχουν παλινδρόμηση γαστρικών υγρών. Ο οισοφάγος και το στομάχι συνδέονται σε γωνία. Όταν κοιμόμαστε με το δεξί μας πλευρό, το στομάχι είναι χαμηλότερα από τον οισοφάγο, επομένως η βαρύτητα λειτουργεί υπέρ της καούρας.

6. Απαλλαγείτε από τον πονόδοντο χωρίς να ανοίξετε το στόμα σας

Απλά τρίψτε πάγο στην παλάμη σας, στην καμάρα που κάνει ο αντίχειρας με τον δείκτη. Μία καναδέζικη μελέτη έδειξε πως αυτή η τεχνική μειώνει τον πονόδοντο μέχρι και 50%. Οι οδοί των νεύρων στη βάση της καμπύλης διεγείρουν μία περιοχή στον εγκέφαλο που μπλοκάρει τα σήματα πόνου από το πρόσωπο και τα χέρια.

7. Εξαφανίστε τα καψίματα

Αν κάψετε κατά λάθος το δάχτυλό σας πάνω στο μάτι της κουζίνας, καθαρίστε το δέρμα και πιέστε ελαφρά το σημείο που καήκατε με το μαξιλαράκι των δαχτύλων σας. Ο πάγος θα ανακουφίσει τον πόνο πιο γρήγορα, σύμφωνα με τη Δρ. DeStefano, αλλά η φυσική αυτή μέθοδος επαναφέρει το καμένο δέρμα στη φυσιολογική του θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται φουσκάλα.

8. Κάντε τον κόσμο να σταματήσει να γυρνά

Μήπως ήπιατε λίγο παραπάνω και βλέπετε τα πάντα γύρω σας να γυρνάνε; Ακουμπήστε το χέρι σας σε κάτι σταθερό. Το κομμάτι του αυτιού, που είναι υπεύθυνο για την ισορροπία -ο θόλος του κοχλία- εγχέει ένα υγρό, που είναι της ίδιας πυκνότητας με το αίμα. «Καθώς το αλκοόλ αραιώνει το αίμα στο θόλο, ο θόλος αποκτά μικρότερη πυκνότητα και ανεβαίνει,» εξηγεί ο Δρ. Schaffer. Όλο αυτό μπερδεύει τον εγκέφαλο. Η αφή ενός σταθερού αντικειμένου δίνει μία δεύτερη «άποψη» στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να νιώθουμε μεγαλύτερη ισορροπία.

9. Απαλλαγείτε από τις σουβλιές στα πλευρά

Εάν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, όταν τρέχετε εκπνέετε κάθε φορά που το δεξί σας πόδι πατάει στο έδαφος. Με την εκπνοή ασκείται πίεση στο συκώτι (που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά), το οποίο στη συνέχεια πιέζει το διάφραγμα και προκαλεί σουβλιές στα πλευρά. Ένας τρόπος για να απαλλαγείτε από αυτό τον πόνο είναι να εκπνέετε κάθε φορά που πατάει το αριστερό πόδι στο έδαφος.

10. Σταματήστε το αίμα με το ένα δάχτυλο!

Εάν πιέσετε τη μύτη σας και σκύψετε προς τα πίσω μπορείτε να σταματήσετε την αιμορραγία στη μύτη -εάν φυσικά δεν σας πειράζει να καταπιείτε το ίδιο σας το αίμα. Ένας πιο «πολιτισμένος» τρόπος είναι να τοποθετήσετε βαμβάκι στα άνω ούλα σας -ακριβώς στο βαθούλωμα που βρίσκεται κάτω από τη μύτη- και να πιέσετε με δύναμη. «Οι περισσότερες αιμορραγίες προέρχονται από το μπροστινό μέρος του διαφράγματος, το χόνδρο που χωρίζει τη μύτη,» σημειώνει ο Peter Desmarais, ωτορινολαρυγγολόγος στο νοσοκομείο Entabeni του Ντάρμπαν, στη Νότιο Αφρική. «Ασκώντας πίεση στο συγκεκριμένο σημείο, σταματάτε την αιμορραγία.»

11. Σταματήστε το καρδιοχτύπι

Θέλετε να σταματήσετε το καρδιοχτύπι και τη νευρικότητα που νιώθετε στο πρώτο ραντεβού; Απλά φυσήξτε στον αντίχειρά σας. Το πνευμονογαστρικό νεύρο, που καθορίζει τον καρδιακό παλμό, μπορεί να ελεγχθεί μέσω της αναπνοής, όπως υποστηρίζει ο Ben Abo, γιατρός στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Εάν φυσήξετε στον αντίχειρά σας, ο καρδιακός παλμός θα επιστρέψει στα φυσιολογικά του επίπεδα.

12. «Ζεστάνετε» τον εγκέφαλό σας!

Εάν φάτε κάτι παγωμένο, πάρα πολύ γρήγορα, τότε θα παγώσει ο εγκέφαλος σας. Για να το αποφύγετε, πιέστε την επιφάνεια της γλώσσας σας στον ουρανίσκο σας, καλύπτοντας όσο μεγαλύτερη επιφάνεια μπορείτε. «Επειδή τα νεύρα στον ουρανίσκο παγώνουν υπερβολικά, το σώμα μας έχει την εντύπωση ότι παγώνει και ο εγκέφαλος,» υποστηρίζει ο Abo. «Σε αντιστάθμιση, υπερθερμαίνεται, προκαλώντας τον πονοκέφαλο του παγωτού, όπως λέγεται χαρακτηριστικά το φαινόμενο. Όσο μεγαλύτερη πίεση ασκήσουμε στον ουρανίσκο, τόσο πιο γρήγορα θα υποχωρήσει ο πονοκέφαλος.

13. Αποφύγετε τη μυωπία

Η μυωπία οφείλεται κυρίως στα γονίδια, σύμφωνα με την Anne Barber, οπτομετρικό στην Ουάσιγκτον. «Συνήθως δημιουργείται από μυωπικό στρες.» Με άλλα λόγια, δημιουργείται εάν κοιτάζετε για πολύ ώρα στην οθόνη ενός υπολογιστή. Εάν θέλετε να έχετε τέλεια όραση, θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα να κλείνετε τα μάτια σας, να τεντώνετε το σώμα σας, να παίρνετε μια βαθιά ανάσα και μετά από λίγα δευτερόλεπτα να εκπνέετε, χαλαρώνοντας ταυτόχρονα και τους μύες σας. Σφίγγοντας και χαλαρώνοντας τους μύες, όπως τους δικέφαλους και τους γλουτιαίους, ξεγελούμε ακούσια και άλλους μύες -όπως τα μάτια- οι οποίοι χαλαρώνουν και αυτοί.

14. Ξυπνήστε τους νεκρούς!

Εάν μουδιάσει το χέρι σας την ώρα που οδηγείτε ή κάθεστε σε περίεργη στάση, κουνήστε το κεφάλι σας πέρα δώσε και το μούδιασμα θα εξαφανιστεί σε λιγότερο από ένα λεπτό. Το μουδιασμένο χέρι είναι συχνά αποτέλεσμα της συμπίεσης των νεύρων που βρίσκονται στον αυχένα. Χαλαρώνοντας τους μύες του αυχένα, απελευθερώνετε την πίεση. Τα συμπιεσμένα νεύρα, που βρίσκονται χαμηλότερα στο σώμα, ευθύνονται για το μούδιασμα στο πόδι, επομένως μην επαναπαύεστε. Σηκωθείτε και αρχίστε να περπατάτε.

15. Εντυπωσιάστε τους φίλους σας!

Την επόμενη φορά που θα πάτε σε ένα πάρτι, δοκιμάστε το εξής κόλπο: Βάλτε κάποιον να κρατήσει το χέρι του τεντωμένο στα πλάγια, με την παλάμη προς τα κάτω και πείτε του να μείνει σε αυτή τη στάση. Στη συνέχεια τοποθετήστε τα δύο σας δάχτυλα στον καρπό του και σπρώξτε προς τα κάτω. Θα αντισταθεί. Στη συνέχεια, βάλτε τον να ακουμπήσει το πόδι του σε μία επιφάνεια που είναι 1- 2 εκατοστά πιο ψηλή (βάλτε 1-2 περιοδικά) και επαναλάβετε. Αυτή τη φορά, το χέρι του θα πέσει σαν τραπουλόχαρτο. Επειδή οι γλουτοί δεν είναι ευθυγραμμισμένοι, μετατοπίζεται η σπονδυλική στήλη. Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται πως η σπονδυλική στήλη είναι ευάλωτη και έτσι απενεργοποιεί την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται.

16. Αναπνεύστε κάτω από το νερό

Εάν θέλετε οπωσδήποτε να φτάσετε στο βυθό της θάλασσας και να πιάσετε μια χούφτα άμμο, πάρτε μερικές μικρές παρατεταμένες ανάσες. Όταν βρίσκεστε κάτω από το νερό, δεν είναι η έλλειψη οξυγόνου που σας κάνει να θέλετε απεγνωσμένα να αναπνεύσετε, αλλά φταίει η συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα, που κάνει το αίμα όξινο και στέλνει σήματα στον εγκέφαλο πως κάτι πάει στραβά. Η υπεροξυγόνωση μειώνει την οξύτητα του αίματος,» όπως υποστηρίζει ο Δρ. Jonathan Armbruster, αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Auburn. «Το κόλπο αυτό ξεγελά τον εγκέφαλο και νομίζει πως έχει περισσότερο οξυγόνο.» Έτσι, κερδίζετε μερικά δευτερόλεπτα επιπλέον.

17. Διαβάστε το μυαλό!

Το δικό σας! «Εάν έχετε να εκφωνήσετε μία ομιλία την επόμενη μέρα, κάντε μία επανάληψη πριν πέσετε για ύπνο,» όπως υποστηρίζει η Candi Heimgartner, καθηγήτρια βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της μνήμης εδραιώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, οτιδήποτε διαβάσετε λίγο πριν να κοιμηθείτε είναι πιο πιθανό να κωδικοποιηθεί ως μακροχρόνια μνήμη.

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

FOOD FOR THOUGHT...(ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ)!!!

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (Γ.Τ.Τ) ή ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ...

Τα τελευταία χρόνια,πολλά ακούγονται και γράφονται σχετικά με τα μεταλλαγμένα.Γενικότερα,σχετίζονται με θέματα επιστημονικά,τεχνολογικά,περιβαλλοντικά,κοινωνικά,ηθικά,οικονομικά και πολιτικά.
Τί είναι τα Γ.Τ.Τ ;
Ενας γνωστός ορισμός των Γ.Τ.Τ: προέρχονται ή περιέχουν συστατικά που παρασκευάζονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.Η γενετική τροποποίηση ενός οργανισμού συνίσταται στην εισαγωγή γενετικού υλικού σ'αυτόν,τέτοιου που του προσδίδει διαφορετικές ιδιότητες,όπως ανθεκτικότητα σε φυσικές απειλές ή βελτίωση των οργανοληπτικών του ιδιοτήτων.
Σημείωση:Τα γονίδια αλλάζουν καθημερινά με τη διαδικασία της φυσικής μετάλλαξης και του γενετικού ανασυνδυασμού,δημιουργώντας τελικά νέες βιολογικές ποικιλίες.
Οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τη μετακίνηση γονιδίων,χρησιμοποιώντας εκτεταμένες διασταυρώσεις και τεχνητές επιλογής,προκειμένου να δημιουργήσουν πολλούς συνδυασμούς.Το DNA δεν υπήρξε ποτέ ''στατικό'' είτε φυσικά,είτε στα χέρια των ανθρώπων.
Η γενετική τροποποίηση επιτρέπει σε συγκεκριμένα γονίδια να ταυτοποιηθούν,να απομονωθούν,να αντιγραφούν και να εισαχθούν σε άλλους οργανισμούς με περισσότερο άμεσες και ελεγχόμενες διαδικασίες.Η γενετική τροποποίηση διαφέρει από το συμβατικό πολλαπλασιασμό στο οτι επιτρέπει τη μεταφορά γονιδίων μεταξύ των ειδών.
Δεν θα καταναλωθούμε στο να εξηγήσουμε πως γίνεται αναλυτικά η γενετική τροποποίηση(δεν ενδιαφέρει τόσο),όσο θα εστιάσουμε σε πιο χρηστικές ειδήσεις.
Χρήσεις των Γ.Τ.Τ
Τα πρώτα ΓΤΤ χρησιμοποιήθηκαν στις ΗΠΑ το 1983 και ήταν δενδρύλλια καπνού,ιδιαίτερα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.Στις μέρες μας εκατομμύρια στρεμμάτων,καλλιεργούνται με γενετικά τροποποιημένα φυτά,όπως σόγια,καλαμπόκι,βαμβάκι,πατάτες,ντομάτες...
Υπάρχει μια σειρά καλλιεργειών που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.Πρόκειται για μπανάνες που θα μπορούν να παράγουν εμβόλια για χρήση στον άνθρωπο εναντίον μολυσματικών ασθενειών,όπως Ηπατίτιδα Β,ρύζι με αυξημένο σε περιεκτικότητα Fe,γλυκοπατάτες ανθεκτικές σε ιούς που τις καταστρέφουν,ψάρια που θα αναπτ΄θσσονται ταχύτερα,φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη B και Ε,και φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία και σε καταστροφικά έντομα και ζιζάνια.
Μέχρι σήμερα,οι περισσότερες εφαρμογές της γενετικής μηχανικής εντοπίζονται στις φυτικές καλλιέργειες και γίνονται για εμπορικά σημαντικά αγρονομικά χαρακτηριστικά,τα οποία κυρίως σχετίζονται με την ανοχή σε φυτοφάρμακα και την αντίσταση των ζιζανίων.
Προβλήματα στην αποδοχή των ΓΤΤ
 Είναι γεγονός ότι οι πληροφορίες που δέχεται ο μέσος καταναλωτής σχετικά με τα πιθανά πλεονεκτήματα και τις ενδεχόμενες αρνητικές επιδράσεις των ΓΤΤ είναι συχνά ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ.
Πρόκειται για προϊόντα τα οποία δεν έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο,με αποτέλεσμα να μην έχουν επιβεβαιωθεί οι θετικές ή οι αρνητικές τους επιδράσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Αναφέρεται ότι οι διενέξεις για τα ΓΤΤξεκίνησαν το 2000 και εντάθηκαν το 2002,όταν κατά τη διάρκεια επισιτιστικής κρίσης πολλές χώρες της νότιας αφρικανικής ηπείρου αρνήθηκαν αμερικανική βοήθεια με μεταλλαγμένα τρόφιμα(αν και τελικά δέχτηκαν το γενετικά μεταλλαγμένο σιτάρι,αλεσμένο).Σημειώνεται επίσης,ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θέσπισε νομοθεσία,η οποία συνδεει τη βοήθεια για το  AIDS με την αποδοχή των ΓΤΟ,με αποτέλεσμα να αμφισβητείται πλέον η επισιτιστική βοήθεια σε 4 ηπείρους.
Μειονεκτήματα των ΓΤΤ:
  • Στην ασφάλεια: κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία όπως μεταφορά αλλεργιών,δημιουργία μικροοργανισμών ανθεκτικών στα αντιβιοτικά,κίνδυνοι για το περιβάλλον,απώλεια του πλούτου της βιολογικής διαφοροποίησης στο φυτικό και ζωικό βασίλειο.
  • Σε πνευματικά δικαιώματα: αύξηση της εξάρτησης των φτωχότερων και λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών από τις πλουσιότερες και βιομηχανοποιημένες χώρες,όπως επίσης εκμετάλλευση φυσικών πόρων των αδύνατων χωρών από άλλες περισσότερο αναπτυγμένες.
  • Σε θέματα ηθικής:  ανάμιξη γονιδίων από βιολογικά διαφορετικούς μηχανισμούς ,επέμβαση στους γενετικούς μηχανισμούς της φύσης και παραβίαση των εσωτερικών αξιών φυσικών οργανισμών.
  • Στη σήμανση: η ανάμιξη ΓΤ ή και μη ΓΤ προϊόντων δυσκολεύει τις προσπάθειες σήμανσης αναφορικά με την προέλευση και το είδος των προϊόντων.
  • Στην κοινωνία: λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι είναι οι περισσόρες πλούσιες και αναπτυγμένες χώρες που ελέγχουν την τεχνολογία των ΓΤΤ δεν μπορεί να αγνοηθεί ο κίνδυνος στρέβλωσης κατά τρόπο τέτοιο,ώστε τα νέα προϊόντα να αναπτύσσονται σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. 
Ισχύουσα νομοθεσία
Καινοτομίες της Νέας Νομοθεσίας,οι οποίες αφορούν στο 90% των εισαγωγών μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ε.Ε είναι:
-υποχρεωτική σήμανση,ακόμα και στις περιπτώσεις που η ανίχνευση του μεταλλαγμένου DNA,ή της μεταλλαγμένης πρωτεϊνης δεν είναι εφικτή,όπως στην περίπτωση των φυτικών ελαίων
-η σήμανση στις μεταλλαγμένες ζωοτροφές
>>Ολα τα προϊόντα τα οποία περιέχουν ή προέρχονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς,σε ποσοστό πάνω από 0,9%,πρέπαι να φέρουν σήμανση ότι αυτό το προϊόν''περιέχει ή προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς''ή αυτό το προϊόν ''παράγεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς''.  
Ξέρουμε αν καταναλώνουμε ΓΤΤ;
 Η παραγωγή ζωοτροφών,απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς των μεταλλαγμένων οργανισμών.Το 80% των εισαγωγών σόγιας και καλαμποκιού προορίζονται για την παραγωγή ζωοτροφών.Η χώρα μας εισάγει περίπου 500.000 τόνους σόδας και 400.000 τόνους καλαμποκοιύ κάθε χρόνο.
Ωστόσο,με δεδομένη την απουσία συστηματικών ελέγχων,παραμένει άγνωστο το ποσοστό των εισαγωγών που περιέχει μεταλλαγμένους οργανισμούς.Ετσι,προϊόντα όπως το κρέας,τα πουλερικά,το γάλα,το τυρί,τα αβγά ή τα ψάρια,είναι πιθανό να προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς.
Σύμφωνα,με τη Νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τη σήμανση και την ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων τροφίμων και ζωοτροφών(Κανονισμός 1829/2003 και Κανονισμός 1830/2003) καθίσταται υποχρεωτική η σήμανση των μεταλλαγμένων είτε πάνω στην εμπορική συσκευασία,είτε σε συνοδευτικό έγγραφο.
Η ΣΗΜΑΝΣΗ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.Αυτό σημαίνει οτι ο καταναλωτής όταν αγοράζει κρέας,κοτόπουλο,γάλα,αυγό,ψάρι δεν μπορεί να αναγνωρίζει αν αυτά προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς.
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:::
  • Απ'όσα έχουν ήδη αναφερθεί καθίσταται σαφές πως ο μέσος καταναλωτής δέχεται πολλές αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με τα ΓΤΤ,με αποτέλεσμα να νιώθει μπερδεμένος.
  • Οπως κάθε νέα τεχνολογία έτσι και η χρήση της γενετικής τροποποίησης των τροφίμων μπορεί να συνοδεύεται από ευεργετικές επιδράσεις,αλλά δεν παύει να εμπεριέχει κινδύνους.
  • Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα μπορούν να προσφέρουν πολλά,οι μέχρι σήμερα γνωστοί κίνδυνοί τους για την υγεία δεν  είναι σημαντικοί και η εξάπλωση της χρήσης τους είναι ραγδαία.
  • Ωστόσο,επιβάλλεται η χρήση δικλείδων ασφαλείας σε πολλούς τομείς και η επαγρύπνιση με συνεχή διερεύνηση.
  • Αναφέρεται ότι είνα σωστό ναπροβληματιζόμαστε σχετικά με την εξέλιξη των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων,να συζητούμε τα θέματα που προκύπτουν με τη χρήση τους και να στεκόμαστε κριτικά έναντι των κινδύνων και των πλεονεκτημάτων που μπορεί να παρουσιάζουν.
  • Την ίδια στιγμή  όμως,είναι σημαντικό ν απαοφύγουμε την υστερία,να καθορίσουμε με σαφήνεια τα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν και να τα αντιμετωπίσουμε λογικά και στη βάση σωστής ενημέρωσης.

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

''ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ...ΜΕ ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ...''

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές κρατούν μια βαλίτσα,γεμάτη ιδέες και βιβλία.
Κάτι τετράδια με γραμμένες σημειώσεις μαθητών που τα έχουν για διόρθωση...Περπατάνε μια ολόκληρη ζωή,μεταφέροντας μια βαλίτσα.Εχουν μέσα,εδώ και χρόνια,τα εργαλεία της γνώσης που απευθύνονται σε μια νέα γενιά.Ισως,απέχουν ήδη 4 δεκαετίες από την ηλικία των νεαρών μαθητών τους.Σκέφτονται καμιά φορά(με σκωπτική πάντως διάθεση) πως η βαλίτσα που κουβαλούν στο χέρι,μοιάζει με εκείνη των ''προφεσσόρων'' γιατρών...,που μέσα μεταφέρουν τα αναγκαία εργαλεία,που'ναι χρήσιμα για μια πρώτη διάγνωση πασχόντων!
Και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σοβαρές και επείγουσες.
Μήπως όμως έτσι είναι τα πράγματα και οι δάσκαλοι μοιάζουν με ΄΄γιατρούς του πνεύματος΄΄ ;;;
Δεν ξέρουν,αν αυτό συμβαίνει.Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα,να το αποδεικνύουν με την καθημερινή τους πρακτική.
Συλλογίζομαι συχνά,τί από τα δύο θα πρέπει ο καθηγητής να περιμένει:''Να φυτέψει το σπόρο σωστά,ή να αναμένει να χαρεί τη βλάστηση και την καρποφορία;''
Στην περίπτωση αυτή,η βαλίτσα τους θα μπορούσε να είναι και σπορέας,σαν αυτό που χρησιμοποιούν οι γεωργοί,τότε που αυλακώνοντας βαθειά τη γη,αρχίζουν τα φυτέματα.
Ανοίγουν τη βαλίτσα τους προσεκτικά και κοιτάζουν μέσα το βαθμολόγιο.Σε άλλες εποχές το αντικείμενο αυτό φάνταζε ανάλογα εφιάλτης αποτρόπαιος ή αντικείμενο χρήσιμο.Για το μαθητή είναι ένα σκιάχτρο,που τον φόβιζε μόνο η σκόπιμη προβολή της θέας του και κείνη η προστακτική ''Γεωργιάδη παιδί μου,λέγε μάθημα!!!''
Απ'την άλλη,για τον καθηγητή μια έμμεση μορφή άσκησης επιβολής και καταπίεσης στο μαθητή της τάξης.Τί είναι τελικά το βαθμολόγιο;;
Ανάλογα,,ένα κάτι ή ένα τίποτα.Αν εκεί σημειώνει την αριθμητική αποτίμηση της ικανότητας του μαθητή,είναι απλά ένας δείκτης.
Λίγο ή ελάχιστο χρήσιμος..
''Τί βαθμολογάς καλέ μου δάσκαλε;;;''
''Το 20 του ήθους ή το 20 του μυαλού;;Το maximum της αδιαφορίας και απάθειας ή το 10 της φιλότιμης προσπάθειας που κατέβαλλε με όλες του τις δυνάμεις;;;''
Σκέφτομαι καμιά φορά να αντιστραφούν οι όροι...
Να βαθμολογήσουν τον εαυτό τους,τον αξιότιμο εαυτό τους.Να βάλουν κριτήρια!!
Να αξιολογήσουν πόσο κοντά είναι στους μαθητές,πόσο καλύτερα καταθέτουν την ψυχή τους,πόσες νύχτες σκέφτονται τρόπους παρέμβασης για να σταθεί στα πόδια του αυτός εκεί ο έφηβος με τη ξεχωριστή προσωπικότητα,τα μάτια του τα φοβισμένα,το ύφος το ανήσυχο...
Βαθμολογήστε τον εαυτό σας,κύριε βαθμολογητά!!
Βάλε το κριτήριο από μόνος σου και κρίνε εσύ εσένα!!!
Κρατούν μια βαλίτσα στο χέρι,γεμάτη ιδέες.Σαν τί ιδέες είναι αυτές;;
Μιας γνώσης που μαθαίνεται ή μιας άλλης που βιώνεται;;Μιας γνώσης που προσθέτει ΖΩΗ,ΧΑΡΑ,και ΑΞΙΕΣ ή μπερδεύει και παραπλανεί με τη λογική οτι αύριο-μεθαύριο αυτή θα μεταφραστει σε χρήμα,αυτοκίνητο,δύναμη,κοινωνική επιφάνεια;;
(Χρήσιμη και αυτή,δεν αντιλέγω,αλλά μόνο αυτή_ αχρείαστη)
Εχουν ιδέες σαν σπόρους για μια νέα γενιά.
Είναι όμως σπόροι χρήσιμοι,έτοιμοι να τα δώσουν όλα για μια ανέλιξη ή είναι ιδέες που ωριμάζουν και μορφώνουν σφαιρικά τον άνθρωπο;;
Είναι δάσκαλοι.Κρατούν μια βαλίτσα στο χέρι.Δεν γίνεται αλλιώς.
Αυτό είναι το σήμα κατατεθέν τους.
Ρίξτε όμως σπόρους μέσα σε αυτήν,κρατείστε στα σκοτεινά διπλώματα,εργαλεία χρήσιμα για μια ζωή που να βοηθούν τους νέους να διολισθαίνουν μέσα από τα τεχνάσματα της πανουργίας των καιρών...Τότε θα σας πουν δάσκαλο,γιατρό,σπορεα...!!!
Οχι απλώς να φαίνεστε με μια βαλίτσα στο χέρι...

Υ.Γ  Με φιλική και καλοπροαίρετη διάθεση προς τους εκπαιδευτικούς!!!

Copy...από e-mail που έλαβα!!!
:)

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ,ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ...

Εχουμε ψηλότερα κτίρια,αλλά κοντύτερο ψυχισμό.
Φαρδύτερες λεωφόρους,αλλά στενότερες οπτικές γωνίες.
Σπαταλούμε περισσότερο,αλλά έχουμε λιγότερα.
Αγοράζουμε περισσότερα,αλλά απολαμβάνουμε λιγότερα.

Εχουμε μεγαλύτερα σπίτια και μικρότερες οικογένειες.
Περισσότερες ανέσεις,αλλά λιγότερο χρόνο.
Εχουμε περισσότερα πτυχία,αλλά λιγότερη αντίληψη.
Περισσότερη γνώση,αλλά λιγότερη κρίση.
Περισσότερους ειδήμονες,αλλά λιγότερες λύσεις.
Περισσότερα φάρμακα,αλλά λιγότερο καλή φυσική κατάσταση.

Εχουμε πολλαπλασιάσει τα αποκτήματά μας,αλλά έχουμε μειώσει τις αξίες μας.
Μιλάμε πολύ,αγαπάμε σπανιότερα,και μισούμε συχνότατα.

Εχουμε μάθει πως να κερδίζουμε το ψωμί μας,αλλά όχι πως να κερδίζουμε τη ζωή.
Προσθέσαμε χρόνια στη ζωή,αλλά όχι ζωή στα χρόνια μας.

Εχουμε υψηλότερα εισοδήματα(οχι βέβαια τώρα),αλλά χαμηλότερη ηθική.
Γίναμε πολλοί σε ποσότητα,αλλά λίγοι σε ποιότητα.

Αυτή είναι η εποχή των ψηλών ανθρώπων,αλλά των μικρών χαρακτήρων.
Του γρήγορου κέρδους,αλλά των ρηχών σχέσεων.

Είναι η εποχή που υπάρχουν πολλά στις βιτρίνες και λιγότερα αποθέματα...

Αντιγραφή...από ένα e-mail που έλαβα!!!
:)