Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Datura Stramonium,οικ Solanacea


Μιας που μπαίνει η άνοιξη...είπα να ασχοληθώ και λίγο με τα φυτά,τα βότανα και τις φαρμακολογικές ιδιότητες!Την προηγούμενη ανάρτηση την αφιέρωσα στην Αtropa Belladonna...
H σημερινή στο Datura Stramonium,ή κοινώς βρωμόχορτο.
Είναι αυτοφυές και το συναντάμε σε πολλά μέρη στην Ελλάδα.
Το ύψος φτάνει το περίπου το 1 μ.
Εχει φύλλα μεγάλα,σχιστά,με πολλούς λοβούς που φυτρώνουν αντικριστά.
Η μυρωδιά είναι αρκετά δυσάρεστη.Τα άνθη του φυτού μοιάζουν με λευκά χωνιά.
Οι καρποί είναι αυγουλωτοί και αγκαθωτοί και περικλείουν μαύρους σπόρους.
Τα φύλλα και οι σπόροι χρησιμοποιούνται για κάπνισμα,και προκαλούν έγχρωμες ψευδαισθήσεις,σπασμούς,ιλίγγους και ναυτίες.
Είναι αντινευραλγικό,αντισπασμωδικό του ''ιδιότροπου'' βήχα και του άσθματος.Είναι κατά των ενοχλήσεων του Parkinsson και με υποκαπνισμούς κατά του άσθματος.
Πρόκειται για καθαρά ινδιάνικο φυτό,η καλλιέργεια του οποίου δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες.
Σπέρνεται την άνοιξη,και τα φύλλα μαζεύονται κατά την άνθηση και ξηραίνονται όπως ακριβώς και ο καπνός.
Καλλιεργήθηκε για καθαρά επιστημονικούς και γεωπονικούς σκοπούς στην Αθήνα,προ πολλών ετών,με πολύ καλά αποτελέσματα.
Βέβαια,ας μην ξεχνάμε είναι το ''χόρτο'' που κατά τη μεσαιωνική παράδοση,χρησιμοποιούσαν οι μάγισσες...
Πάντα όμως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την φράση:''Η δόση(ποσότητα) κάνει το φάρμακο δηλητήριο'' .
Διαβάστε και...αυτό

Υ.Γ,,, EΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ...ΣΤΟΝ κ.Datura....(Γ.Ζ) 

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Atropa Belladonna

Είναι η λατινική ονομασία ενός ασυνήθιστου φυτού.
Το όνομα του γένους,αναφέρεται στη Μοίρα Ατροπο της ελληνικής μυθολογίας,την άκαμπτη που κόβει το νήμα της ζωής,υπονοώντας τη δραστηριότητα του δηλητηρίου.
Η πρόελευση του ονόματος του είδους,δεν έχει ξεκαθαριστεί.
''Βelladonna'' στα ισπανικά και στα ιταλικά,σημαίνει ''ωραία γυναίκα''.Προφανώς και αναφέρεται στο γεγονός οτι οι γυναίκες της ισπανικής και της ιταλικής αριστοκρατίας χρησιμοποιούσαν το χυμό του φυτού,ο οποίος περιέχει ατροπίνη,διαλυμένο στο νερό,ώστε να δείχνουν πιο ονειρικές και όμορφες.
Αν θέλαμε να περιγράψουμε το συγκεκριμένο φυτό...θα λέγαμε ότι είναι ένα ενδημικό φυτό,της κεντρικής και νότιας Ευρώπης,θάμνος σε ανοιχτό πράσινο χρώμα που προτιμά την σκιά και το αργιλώδες χώμα.
Τα άνθη του είναι σε σχήμα καμπάνας,για να μετατραπούν σε μεγάλους ,μαύρους,γυαλιστερούς καρπούς,σφαιρικού σχήματος,που περιέχουν πορφυρόχρωμο χυμό.
Ολα τα μέρη του φυτού είναι τοξικά..
Για ποιό λόγο το αναφέρουμε αυτό το συγκεκριμένο φυτό...Χρησιμοποιήθηκε και συνεχίζει να χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική,γιατί περιέχει ατροπίνη και χορηγείται σε περιπτώσεις που χρειάζονται αντισπασμωδικά-αναλγητικά,σε περιπτώσεις κωλικών,κοκκίτη.
Επίσης,ως αντίδοτο κατά των δηλητηριάσεων από δηλητηριώδη μανιτάρια και ως εντομοκτόνο.
Στην οφθαλμιατρική προκαλεί μυδρίαση.
Ως ψευδαισθησιογόνο,η ατροπίνη δρα,προκαλώντας ψευδαισθήσεις οπτικές,παραλήρημα,αποπροσανατολισμό και μπορεί να επιφέρει και σε μεγάλη δόση και το θάνατο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι...η φύση μας προσφέρει όλα τα καλά,φτάνει να ξέρουμε να τα χρησιμοποιούμε με σύνεση...γιατί ''η δόση(ποσότητα) κάνει το φάρμακο δηλητήριο''.
Ενα βότανο,σε μικρή ποσότητα έχει φαρμακευτικές ιδιότητες,ενώ στην υπερβολική δόση μπορεί να επιφέρει  και το θάνατο.
Δείτε περισσότερα και .εδώ

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Τα εμβόλια δε γίνονται μόνο για να γραφτούν τα παιδιά στο σχολείο.
Γίνονται γιατί είναι ανάγκη  και ας μην''λεονταρίζουν'' μερικοί εκ των γονέων που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους,όταν αυτό το κάνουν εκ του ασφαλούς.Οταν τα υπόλοιπα παιδιά είναι εμβολιασμένα,από πού θα μολυνθούν τα ανεμβολίαστα παιδιά;Αλλη μια πλάνη.
Ο ιός δε χάνεται.Υπάρχει και καραδοκεί,να βρει ευκαιρία να βρει ανεμβολίαστα παιδιά.
Για να μάθουμε λίγα πράγματα σχετικά με τα εμβόλια.
Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας είναι ένα πολύπλοκο και σε πολλαπλά επίπεδα δομημένο σύστημα αναγνώρισης και εξουδετέρωσης των βλαπτικών γι'αυτόν παραγόντων.
Η κλασική ερώτηση που κάνει κανείς:
Τί είναι εμβόλιο;
Είναι βιολογικές ουσίες,που προέρχονται από λοιμογόνους παράγοντες(ιούς,μικρόβια),επεξεργασμένους με τέτοιο τρόπο,ώστε χορηγούμενα στον άνθρωπο να διεγείρουν την άμυνα του οργανισμού,χωρίς να προκαλούν νόσηση.
Σκοπός τους:Η ανάπτυξη αντισωμάτων και η εγκατάσταση ανοσίας,η οποία αφορά μόνο το λοιμογόνο παράγοντα που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο εμβόλιο.
Ρόλος τους:Είναι προληπτικός,καθώς δίνουν στον οργανισμό τα όπλα για να ανταπεξέλθει στη μάχη,ενάντια στους ιούς και τα μικρόβια.
Ο βασικός εμβολιασμός αρχίζει στη βρεφική ηλικία και αποσκοπεί στην απόκτηση προστατευτικής ανοσίας.
Συμπληρώνεται από ''δόσεις αναζωπύρωσης'' που γίνονται αργότερα,με σκοπό την επίτευξη ανοσίας μεγαλύτερης διάρκειας.
Οι εμβολιασμοί ξεκινούν από το τέλος του 2ου μήνα της ζωής,οπότε και πέφτουν τα επίπεδα των αντισωμάτων που απέκτησε το βρέφος από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής του.Αλλά απ'αυτά τα αντισώματα παραμένουν μόνο μέχρι το 2ο μήνα,όπως της διφθερίτιδας,του τετάνου,του κοκκύτη και της πολυομελίτιδας και άλλα παραμένουν έως το15ο μήνα όπως της ιλαράς και της παρωτίτιδας.
 Ολα όσα  πρέπει να ξέρετε για τα παιδικά είδη εμβολίων..
Bέβαια,ας αναφερθούμε και σε κάποια ''μελανά σημεία'' των εμβολίων...
Γνωρίζουμε πως τα εμβόλια περιέχουν και κάποια πρόσθετα.
Στα συνηθισμένα πρόσθετα εμβολίων περιλαμβάνονται:υδράργυρος,αλουμίνιο,φορμαλδεϋδη,MSG,άλατα θειώδους οξέος και αιθυλενογλυκόλη(ως αντιπηκτικό).
Το καθένα απ'αυτά έχει συνδεθεί με διάφορες διαταραχές-από βλάβες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα μέχρι αυτισμό και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής|υπερκινητικότητας(ADHD).
Οκ,δεν θα γίνουμε δικηγόροι του διαβόλου,απλώς πρέπει να το γνωρίζουμε  και αυτό.
Απλώς θέλω να αναρωτηθούμε.,μήπως αληθεύει οτι τα 2|3 των εμβολίων γρίπης περιέχουν έως και 25 mcg Hg ανα δόση,δηλαδή 250 φορές πάνω από το όριο ασφαλείας;
Γνωρίζουμε πάντως στις μέρες μας ότι τέτοιου τύπου ανησυχίες από γιατρούς δεν υπάρχουν.
Ενα άλλο συχνό ερώτημα είναι και το εαν πρέπει να εμβολιάζονται και ενήλικες,γιατί πάντα όταν αναφερόμαστε στα εμβόλια,μας έρχεται στο νου οι παιδίατροι και τα μικρά παιδιά.
Οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν αυξημένη ευπάθεια στις λοιμώξεις,εξαιτίας της εξασθένησης του ανοσοποιητικού τους συστήματος και την παράλληλη παρουσία άλλων χρόνιων ασθενειών.
Εμφανίζονται συχνότερα λοιμώξεις όπως γρίπη και πνευμονία που συνεπάγονται νοσηλεία στο νοσοκομείο και θνησιμότητα,ενώ μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό με εμβολιασμούς.
Πέρα από τους ηλικιωμένους,πολλοί ενήλικες χρήζουν προστασίας από τα διάφορα λοιμώδη νοσήματα.Αυτό αφορά ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις όπως καρδιοπάθειες,πνευμονοπάθειες,ανοσοανεπάρκειες καθώς και ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου που εκτίθενται σε λοιμογόνους παράγοντες είτε εξαιτίας της εργασίας τους (π.χ υγειονομικό προσωπικό),είτε του τρόπου ζωής τους (π.χ τοξικομανείς).
Στην περίπτωση των εμβολίων,είμαι κάθετη σε απόψεις του τύπου ''πραγματική πρόληψη ξεπερνά τους εμβολιασμούς και αγκαλιάζει όλο τον τρόπο ζωής,σκέψης,διατροφής καθώς και τις φυσικές ουσίες που βοηθούν να διατηρούμε την υγεία μας.'' Ναι σε όλα αυτά και τα πιστεύω ακράδαντα,αλλά όχι όσον αφορά τα εμβόλια,ιδίως τα εμβόλια για τα μικρά παιδάκια!Πρέπει να γίνονται.
Κλείνω,με προσωπικές αναμνήσεις...όταν ακούω για εμβόλια ...μου έρχεται στη μνήμη μου η εξής εικόνα: παιδίατρος με πλησιάζει με τη σύριγγα,κλείσιμο ματιών,σφύξιμο στα χείλια,τσίμπημα...και μετά (ή από πριν κιόλας) κλάματα,και στο τέλος να μου ζωγραφίζει στο χέρι κάποια φατσούλα,κάποιο λουλούδι.
Και μόλις τελειώνει η ''βασανιστική διαδικασία΄΄ να κοιτάω με άγριο βλέμμα την παιδίατρο!!!

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

''ΧΡΥΣΟ ΑΠΟΘΕΜΑ'' ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ !!!

Τα εμβόλια κατά της γρίπης Η1Ν1,ήδη μας έχουν μείνει στα χέρια και τα κοιτάμε με απορία...
Παρτίδες που έχουμε παραγγείλει και πληρώσει στο μεγαλύτερο μέρος τους,λήγουν το 2011.
Τί σημαίνει αυτό άραγες;
Δεν θα μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε!Εως τότε 3.300.000 δόσεις,αξίας 23 εκατ. € θα σκονίζονται στα ράφια των ψυγείων του ΚΕΔΥ(Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας) και των νοσοκομείων!
Θυμάστε ότι έχουμε τυπικά να παραλάβουμε και τις υπόλοιπες 12,5 εκ δόσεις που είχε παραγγείλει ο πρώην Υπουργός Υγείας!
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να διασώσει μερικά εκατομμύρια ευρώ,ακυρώνοντας μέρος αυτής της παραγγελίας.
Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 370.000
Σχόλια και λόγια περισσεύουν...
Ενας διάσημος Βρετανός ερευνητής Tom Jefferson στο περιοδικό ''Der Spiegel'',θεωρεί τον κίνδυνο από τη γρίπη των χοίρων ''συστηματικά υπερεκτιμημένο'' και διατυπώνει την κατηγορία ότι ''Σε τελευταία ανάλυση με το φόβο της γρίπης κάποιοι κερδίζουν''.
Μήπως εδώ και χρόνια,οι υπηρεσίας του WHO(Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας),φαμακευτικές εταιρείες,και επιδημιολόγοι έχουν στήσει ένα μηχανισμό που ''καλλιεργεί''τον κίνδυνο μιας απειλητικής επιδημίας γρίπης και αυτό που έλειπε για να μπει σε λειτουργία αυτός ο μηχανισμός,ήταν ένας ασήμαντος μεταλασσόμενος ιός;
Μετά από 8 μήνες,το κύμα υστερίας έχει υποχωρήσει για τα καλά.Παρά τις εκατοντάδες εκατομμυρίων εμβολίων που  έχουν παραγγελθεί από τις κυβερνήσεις,το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει σπεύσει να εμβολιαστεί είναι πολύ μικρό!
Μήπως οι πολυεθνικές του φαρμάκου, Sanofi,GlaxoSmithKline(GSK) και Novartis,έστησαν εσπευμένα γραμμές μαζικής παραγωγής αμφιβόλου? αποτελεσματικότητας εμβόλιο,προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια ζήτηση;
  • Η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline  δήλωσε ότι συμφώνησε με το Υπουργείο Υγείας της Γερμανίας,να μετατρέψει το υπάρχον σε 34 εκ. δόσεις από 70 εκ. που ήταν αρχικά.Ετσι,η Γερμανία εξοικονόμησε 133 εκ.€!
  • Στο Βέλγιο,πέτυχε να μειώσει το 1|3 των παραγγελιών των 126 εκατ.δόσεων του εμβολίου κατά της γρίπης από τη φαρμακοβιομηχανία GSK. Από τα 10,5 των Βέλγων εμβολιάστηκε περίπου το 1,5 εκατ.
  • Η Ελβετία,ακύρωσε παραγγελία άλλων 50 εκατ.εμβολίων και δήλωσε πως θα χαρίσει το μισό απόθεμά της σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Μήπως οι φαρμακοβιομηχανίες ''υποκίνησαν'' την κατασπατάληση πόρων που προσδιορίζονταν για τη υγεία προς όφελος αναποτελεσματικών στρατηγικών εμβολιασμού,προκειμένου να αποκομίσουν τεράστια κέρδη,χωρίς κανένα ρίσκο;
Μήπως οι εταιρείες τοποθέτησαν ''τους δικούς τους ανθρώπους'' σε θέσεις-κλειδιά στον WHO και σε άλλους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς και επηρέασαν με χρήματα και άλλα μέσα κορυφαίους επιστήμονες,ώστε να εξασφαλίσουν τη ΄΄συμμόρφωσή'' τους από την κατάλληλη στιγμή;
Μήπως έχω αρχίσει να σκέφτομαι πονηρά...και αυτό δεν είναι καθόλου καλό...!!!
Μήπως είναι αλήθεια τελικά όλα αυτά;
Η πραγματικότητα είναι:
ΟΙ ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ.
Αρα στην καλύτερη περίπτωση...οι εταιρείες πρέπει να δεσμεύονται στο να βρίσκουν λύσεις για τις κυβερνήσεις που αλλάζουν το πρόγραμμα εμβολιασμού!!!